KAKO SE “KALIO” UGOVOR SA KINEZIMA U ŽELEZARI SMEDEREVO: Meka moć Dalekog Istoka

KAKO SE “KALIO”  UGOVOR SA KINEZIMA U ŽELEZARI SMEDEREVO: Meka moć Dalekog Istoka


Ugovor o prodaji Železere Smederevo objavljen je  na sajtu Ministarstva privrede, tri dana nakon što je Vlada Srbije potpisala taj dokument sa rukovodstvom kineskog HestilaUgovor je potpisao resorni ministar Željko Sertić sa predsednikom Hestila Ju Jongom, a krajem prošle sedmice je objavljen na sajtu resornog Ministarstva. Ministar Sertić je ugovor ljubio kao “privrednu bibliju”. Podsećamo, Železara Smederevo je od 2012. godine u vlasništvu države, kada je otkupljena za jedan dolar od američkog Ju es stila koji se povukao iz Srbije kada je usled krize na tržištu čelika počela da pravi gubitke. Vlada Srbije će posle prodaje Železare morati da Evropskoj komisiji dostavlja dokaze da se iz Srbije ne izvozi čelik iz Kine koji je jeftiniji i narušava konkurenicju na tržištu EU. Takodje, po propisima EU zabranjeno je da država pomaže čeličane. Upravo to je bila i tema nedavnih razgovora predstavnika Evropske komisije i zvaničnika Srbije, o čemu je nedavno govorio šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

Upitan kako Evropska komisija gleda na korišćenje državne pomoći i da li njen stav može da utiče na sklapanje ugovora o Železari, Devenport je rekao da se od srpskih vlasti očekuju neki “konkretni odgovori”.
„U pitanju jeste državna pomoć i mislim da ćemo imati još kontakata, ne znam tačno kada“, rekao je tom prilikom Devenport.
Inače, Protokol pet Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predviđa da ukupan iznos državne pomoći ne sme da pređe 50 odsto budućih kineskih investicija. Isplata zarada radnicima od 2012. godine do 1. februara 2015. budžet Srbije je koštala 300 miliona evra. Prema dosadašnjim najavama, investicije „Hestila” biće toliko. Poučan je primer brodogradilišta u Poljskoj koga je Evropa naterala da zbog prekomerne državne pomoći plati kaznu. Italija je takođe minulih meseci pomagala svoju čeličnu industriju. Zvanični  Beograd  pokušava da ubedi Brisel da ta mera isplate zarada radnicima železare nije bila izolovana. Tačnije da je država pokrivala troškove plata i mnogim drugim kompanijama u državnom vlasništvu. Međutim, pregovarači iz Brisela, zahtevaju da se kredit veći od 100 miliona evra,  Fonda za razvoj, koji je železari odobren krajem 2014. godine takođe uračuna kao državna pomoć. Tim parama kupljene su sirovine zahvaljujući kojima je železara do sada uspela da održi proizvodnju i pokrije troškove isplate zarada. Stav Brisela da to praktično bila subvencija države. Takođe, Evropska komisija analizira i indirektnu pomoć države: poput jeftinijih energenata: struja i gas,kao i poreske olakšice..I dok nama iz Brisela zameraju na državnom intervencionizmu britanski zvanični su priznali da Velika Britanija još od oktobra prošle godine indirektno pomaže čeličnoj industriji. Proizvođačima su izašli u susret kroz antidamping mere, kao i sa cenom energenata.

PEKING
NACIONALNI BIRO ZA STATISTIKU
Kinu, kao najvećeg svetskog proizvođača čelika, konkurenti na tržištu optužuju da prekomernom produkcijom utiče na pad cena. Podaci Svetske asocijacije za čelik,kažu da Kina ima polovinu svetske proizvodnje. U 2014. godini,  svetska proizvodnja je bila 1,6 milijardi tona čelika. Kina je te godine proizvela oko 820 miliona tona. To je  deset puta više od proizvodnje SAD. U najbolje vreme, na razmeđi između sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, „Železara Smederevo” je proizvodila oko dva miliona tona čelika godišnje. Prema analizi OECD-a, višak u ponudi čelika u svetu iznosi 70 miliona tona. To je višak za kojim ne postoji tražnja na svetskom tržištu. Uprkos tim pokazateljima, proizvodnja čelika u martu u Kini je skočila za gotovo tri  odsto na godišnjem nivou, što je više od 70 miliona tona. To je prvi zvanično zabeležen rast od decembra 2014. godine, objavio je  kineski Nacionalni biro za statistiku.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar