Kako zaštititi podatke na internetu?

Kako zaštititi podatke na internetu?

Shutterstock


Nije više ni stvar u tome da algoritmi Google-a, Youtube-a, ili Facebook-a prepoznaju naše preferencije u pretragama i nude nam sadržaje koje smo odabrali samo jednim klikom. Neko je rekao da i bez tog klika iskaču linkovi na željene internet lokacije. “Kao da nas čuju”, zastrašeno je taj neko izgovorio.

Ne ulazeći u otkriće Vikiliksa da CIA preko elektronskih uređaja špijunira milione ljudi širom sveta ubacujući “malvere” u kompjutere i telefone pomoću kojih prisluškuju obične građane, ili u to kako poznati domaći i strani brendovi lociraju mobilne telefone kako bi reklamirali svoje proizvode, činjenica je da sa otvaranjem naloga, plaćanjem računa, postavljanjem fotografija i ostalim aktivnostima na mreži, naši podaci cure na sve strane.

Shutterstock

Shutterstock

I to treba imati u vidu ne samo danas kada se obeležava Dan privatnosti podataka o ličnosti, već i svaki put kada kačimo informacije na društvenim mrežama, kada unosim lične podatke da bismo odgledali film, ili kada pretražujemo omiljeni brend. Zato je važno dobro se pripremiti za surfovanje internetom.

Neki od najjednostavnijih saveta su da nikako ne pravite iste šifre za različite sajtove, da uključite blokatore sadržaja i informišete se o najskorijim prevarama na internetu, ali i vestima iz sveta.

društvene mreže, hakeri, svet,

Preporučuje se i korišćenje pretraživača DuckDuckGo, umesto upotrebe ostalih pretraživača koji su povezani sa Google-om i Gmail-om. Kako biste sprečili uključivanje programa za praćenje pojedinih oglašivača možete instalirati besplatne plag-inove koji odmah eliminišu takve programe.

Savetuje se i da izbegavate prečice poput “Sign in with Facebook” ili “Sign in with Google”, koji omogućavaju kompanijama da vas prate preko Facebook-a.

društvene mreže, hakeri, svet,

Ukoliko koristite besplatne pristupne tačke WiFi u javnim prostorima, koristite VPN da biste prikrili svoje lične podatke od svakoga ko može vrebati na nesigurnoj javnoj mreži. Proverite da li je to legitimna VPN usluga koju plaćate i kojoj verujete da biste održali svoju privatnost.

Zanimljivo je da čak 77 odsto koorporacija ne zna kako da se odbrani ili reaguje kada ih pogodi hakerska podvala i krađa podataka, i da često prođe i do šest meseci, pre nego što se uopšte registruje narušavanje sajber bezbednosti.

Hakeri i sajber teroristi su često inovativni u svojim podvalama, i izgleda da “superpametni” virusi, koji kradu podatke iz naših računara, i kakve viđamo u naučnofantastičnim filmovima, nisu jedini način da se izvrši upad u sistem.

Zato se dobro naoružajte znanjem pre sledećeg surfovanja. Klik!

Dan privatnosti prvi put obeležen 2006. godine

Dan privatnosti podataka o ličnosti prvi put je obeležen 2006. godine, a od 2009. godine pod nazivom Dan zaštite podataka o ličnosti obeležava se i u vanevropskim državama.

Tokom ovog dana, nacionalne vlade, parlamenti, tela za zaštitu podataka o ličnosti i drugi akteri organizuju niz različitih aktivnosti koje bi trebalo da edukuju ljude i podstaknu ih da vode više računa o ličnim podacima.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar