Biznis
27.06.2019. 20:23
N. G./Mashable

"KIBORG BOTANIKA": Mogu li se biljke pretvoriti u električne uređaje?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Da li je moguće zameniti neki od električnih uređaja kiborg biljkama kako bi se smanjio e-otpad?

Harpret Saren, asistent na Parsons školi dizajna i istraživački partner u MIT Media Lab-u, svakako misli da je to moguće. On je skovao termin "kiborg botanika" kako bi definisao proces korišćenja prirodnih mogućnosti biljaka tako da ih pretvore u elektronske uređaje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Printscreen

"Zamišljam svet u kojem dizajniramo zajedno sa biljnim svetom kako bi smo došli do elektronskih uređaja koji se sami popravljaju, sami napajaju. Danas sve što stvaramo je veštačko, iza sebe ostavlja električni otpad. A to ne mora da se dešava ukoliko koristimo organske materijale. Zamišljam sloj digitalne elektronike u biljkama. U biljkama već postoje električni signali, tačnije bioelektrohemijski signali i oni reaguju na promenu svetla, gravitacije i drugih inputa iz okoline. Trenutno šaljemo signale biljkama. Razvili smo softer, tako da preko kompjutera šaljemo signal biljci", objašnjava Saren.

On objašnjava, međutim, i na koji način bi biljke mogle da šalju signale ljudima, recimo o vremenskim uslovima van kuće, tome da li je naš partner kod kuće, beleženje toksičnih elemenata u zemlji i unutar prostorije...

U svojim najnovijim projektima, Phitoactuators i Planta Digitalis, Saren je upao u električne signale Venus Flitrap i Mimosa Pudica da bi dokazao da biljke mogu, u stvari, delovati kao displeji ili čak senzori pokreta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
04.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve