“KIBORG BOTANIKA”: Mogu li se biljke pretvoriti u električne uređaje?

“KIBORG BOTANIKA”: Mogu li se biljke pretvoriti u električne uređaje?


Da li je moguće zameniti neki od električnih uređaja kiborg biljkama kako bi se smanjio e-otpad?

Harpret Saren, asistent na Parsons školi dizajna i istraživački partner u MIT Media Lab-u, svakako misli da je to moguće. On je skovao termin “kiborg botanika” kako bi definisao proces korišćenja prirodnih mogućnosti biljaka tako da ih pretvore u elektronske uređaje.

Printscreen

Printscreen

“Zamišljam svet u kojem dizajniramo zajedno sa biljnim svetom kako bi smo došli do elektronskih uređaja koji se sami popravljaju, sami napajaju. Danas sve što stvaramo je veštačko, iza sebe ostavlja električni otpad. A to ne mora da se dešava ukoliko koristimo organske materijale. Zamišljam sloj digitalne elektronike u biljkama. U biljkama već postoje električni signali, tačnije bioelektrohemijski signali i oni reaguju na promenu svetla, gravitacije i drugih inputa iz okoline. Trenutno šaljemo signale biljkama. Razvili smo softer, tako da preko kompjutera šaljemo signal biljci”, objašnjava Saren.

On objašnjava, međutim, i na koji način bi biljke mogle da šalju signale ljudima, recimo o vremenskim uslovima van kuće, tome da li je naš partner kod kuće, beleženje toksičnih elemenata u zemlji i unutar prostorije…

U svojim najnovijim projektima, Phitoactuators i Planta Digitalis, Saren je upao u električne signale Venus Flitrap i Mimosa Pudica da bi dokazao da biljke mogu, u stvari, delovati kao displeji ili čak senzori pokreta.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar