Kineska IT firma kupuje udeo u diskografskoj kući Stones-a, Queens-a…

Kineska IT firma kupuje udeo u diskografskoj kući Stones-a, Queens-a…

Shutterstock


Kineski internetski div Tencent pregovara o kupovini udela u divu svetske muzičke industrije Universal Music Group (UMG), objavio je u utorak francuski vlasnik UMG-a Vivendi.

Ako pregovori budu uspešni, Tencent će kupiti 10 odsto udela u UMG-u, uz mogućnost povećanja udela za dodatnih 10 procenata.

To bi značilo da bi kineska firma u Universal uložila do šest milijardi evra, navodi se u saopštenju.

Tencent je u prva tri meseca 2019. ostvario neto dobit od 27,2 milijarde juana (četiri milijarde dolara) i prihode od 85,5 milijardi juana.

Iz francuske firme su saopštili da sa Tencentom paralelno pregovaraju i o “strateškoj komercijalnoj saradnji” u muzičkom poslovanju.

“Vivendi želi da istraži mogućnosti pojačane saradnje koja bi pomogla UMG-u da iskoristi prilike za rast koji proizilaze iz digitalizacije i otvaranja novih tržišta”, dodaju u ovoj firmi.

U Vivendiju napominju i da Universal Music planira da proda manjinske udele i drugim potencijalnim partnerima, ukazujući na njegov “katalog zvučnih zapisa i pesama bez premca u glazbenoj industriji”.

UMG-ov katalog umetnika uključuje, među ostalima, Roling Stounse, Eltona Džona, grupu Abba, Queen i kineskog pijanistu Lang Langa.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar