Biznis
09.03.2022. 07:10
R. E.

Genetski inženjering

Ključni patent u genetici vredniji od zlata

Geni, DNK, genetski inženjering
Izvor: Shutterstock

Akademska zajednica je podeljena oko prava na ključni patent u genetici.

Američki zavod za patente i robne znake odlučio je da patent za CRISPR, alat za menjanje genetskog sadržaja na biljkama i životinjama, bude pripisan Broad institutu i njegovim partnerima čuvenom MIT-u i Univerzitetu Harvard. Poraženi u ovom slučaju su Univerzitet Berkli, Bečki univerzitet i nobelovac Emanuel Šerpantje.

Ovaj patent za sada se primenjuje na zameni genetskog materijala kod biljaka i životinja, ali naučna javnost ima velike nade da će biti u potpunosti primenljiv i na ljudima.

Pored ogromnog naučnog prestiža i prateće surevnjivosti aktera, jasno je da će se monetizacija ovog patenta meriti milijardama dolara. Zato i ne čude najave za sada poražene strane koja najavljuje da će čitavu stvar izneti pred sudske organe u SAD i tako osporiti odluku Američkog zavoda za patente i robne znake.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li geni utiču na podložnost koroni?
Fond za nauku

Novo istraživanje

31.01.2022. 18:05

Da li geni utiču na podložnost koroni?

Naučni tim sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, u okviru projekta Specijalnog programa istraživanja kovid-19 koji finansira Fond za nauku Srbije, otkriva povezanost gena sa podložnošću za nastanak kovid-19, kao i pojavu težih oblika te bolesti kod pacijenata.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve