Biznis
03.12.2019. 16:47
N. G./Business of apps

Koliko će milijardi otići na virtuelnu realnost sledeće godine?

virtuelna-realnost.jpg

Potrošnja na virtuelnu realnost (VR) i proširenu stvarnost (AR) porašće na 18,8 milijardi dolara naredne godine na globalnom nivou, pokazalo je istraživanje Međunarodne korporacije podataka (IDC). To je povećanje od neverovatnih 78,5 odsto u odnosu na 2019. godinu.

VR/AR proizvodi i usluge verovatno će privući godišnju stopu rasta od 77 procenata. IDC očekuje da će komercijalni sektori doneti veći do rasta sa 50 odsto u 2020. godini na 68,8 procenata u 2023. godini. Povećanu potrošnju na VR i AR tehnologije pokreću VR igre (3,3 milijarde dolara) i gledanje VR funkcija (1,4 milijarde dolara).

tualna

Otvoren prozor u drugu dimenziju

Ali je to ipak relativno mali segment, koji čini nešto više od trećine ukupne potrošnje AR/VR u 2020. godini. Predviđa se da će maloprodaja postati dominantan pokretač AR-a i VR-a u 2020. uz potrošnju od 1,5 milijardi dolara, nakon čega će uslediti diskretna proizvodnja (1,4 milijarde dolara). Hartije od vrednosti i investicione usluge i bankarski sektor takođe više ulažu u ove tehnologije.

Fokus se pomera sa razgovora o prednostima tehnologije na prikazivanje stvarnih i merljivih poslovnih rezultata, uključujući povećanje produktivnosti i efikasnosti, transfer znanja, sigurnost zaposlenih i angažovanije iskustvo kupca.

Pročitajte još: Robot kao lični trener trkača

Do 2020. godine komercijalni troškovi AR-a i VR-a davaće se za obuke (2,6 milijardi dolara) i industrijsko održavanje (914 miliona USD).

Ali AR i VR su različite tehnologije, pa koja privlači veće investicije? Prema IDC-u, VR rešenja će privući veću potrošnju. Kina daje lavovski udeo u potrošnji od 5,8 milijardi dolara, a slede SAD sa 5,1 milijardi dolara. Na trećem i četvrtom mestu su Zapadna Evropa (3,3 milijarde dolara) i Japan (1,8 milijardi dolara).

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
19.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve