Biznis
05.03.2024. 20:05
Beta

Iznenađeni?

Da li znate koliko austrijskih firmi posluje u Srbiji

stolica
Izvor: Shutterstock

U Srbiji je aktivno više od 800 kompanija koje su osnovale pravna i fizička lica iz Austrije, a za poslednjih četrnaest godina Austrija je investirala u Srbiju oko 3,2 milijarde evra i otvorila više od 22.000 radnih mesta, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon otvaranja nove fabrike kompanije "Schiebel Antriebstechnik GmbH" u Jagodini.

"Austrija je bitan privredni partner Srbije – među petnaest najvažnijih partnera u trgovini robom, deset najvažnijih kada govorimo o trgovini uslugama i treći najveći partner u ukupnim stranim investicijama. Svi znamo šta znači za jednu državu kada austrijske kompanije u njoj otvaraju svoja predstavništva i proizvodne kapacitete, jer osim prihoda i novih radnih mesta donose i nove tehnologije i znanja, inovacije i dobru poslovnu praksu", rekao je Momirović, objavilo je ministarstvo.
 

Naveo je i da je ekonomska politika koju vodi Vlada Srbije dovela do toga da je Srbija danas apsolutni lider u ovom delu Evrope, kada je reč o prilivu stranih direktnih investicija koje su u 2023. godini iznosile više od 4,5 milijardi evra, dva odsto više nego godinu pre.

Momirović je istakao da je podrška privatnom sektoru prioritet ekonomske politike Vlade, a "najvažniji cilj su nove fabrike i nova radna mesta".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve