KONTROLA IT GIGANATA: Amazon pod nadzorom agencija za antimonopol?

KONTROLA IT GIGANATA: Amazon pod nadzorom agencija za antimonopol?

Foto: Shutterstock


Amazon bi mogao da se suoči sa pojačanim antimonopolskim nadzorom u skladu sa novim sporazumom između regulatornih institucija SAD, piše Vašington post.

Ta kompanija bi trebalo da bude pod strogom kontrolom američke Savezne trgovinske komisije (FTC). Kako navode neimenovani izvori ovog lista, ovu odluku donele su FTC i Ministarstvo pravde, vodeće antimonopolske agencije američke vlade, koje dele nadzor nad konkurencijom na tržištu.

Povezane vesti – Spor protiv Apple, potrošači ih tuže zbog monopola 

Ministarstvo pravde bi takođe, kako je ranije najavio Vašington post, trebalo da ima više nadležnosti nad nadzorom Google-a, zbog potencijalne istrage giganta u vezi sa pretragom i reklamiranjem.

Planovi FTC-a za Amazon i interes Ministarstva pravde za Google još uvek nisu potpuno jasni. Međutim, vrsta aranžmana između ministarstva pravde i FTC-a obično podrazumeva ozbiljniju antimonopolsku kontrolu, koju su tražile mnoge demokrate i republikanci na Kapitol Hilu, iz straha da su tehnološke kompanije postale prevelike i moćne.

Ministarstvo pravde je odbilo da komentariše ove navode, navodeći politiku protiv potvrđivanja ili odbijanja istrage, a komentar je odbio da da i FTC.

Povezane vesti – Francuska će oporezivati Google, Apple, FB i Amazon

Amazon nije odmah komentarisao navode, ali je zanimljivo da je osnivač i izvršni direktor Amazona Jeff Bezos ujedno i vlasnik Vašington posta.

Ranije ove godine, FTC je uspostavio posebnu radnu grupu za koju je rekao da će pratiti tehnologiju i konkurenciju, uključujući “istraživanje bilo kog potencijalnog antikonkurentnog ponašanja na tim tržištima i preduzimanje akcija izvršenja kada je to opravdano”.

Pročitajte još – Kako zarađuje Google?

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar