Biznis
16.04.2019. 16:00
Mashable

KRAĐA PODATAKA Internet Explorer meka za hakere

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Korišćenje Internet Explorer-a omogućava hakerima da ukradu podatke korisnika, čak i ako ne koriste ovaj zastareli pretraživač.

Istraživač bezbednosti Džon Pejdž otkrio je novi sigurnosni propust koji hakerima omogućava da ukradu podatke korisnika Windows-a, zahvaljujući Internet Explorer-u. Sve što je potrebno je da korisnici imaju taj pretraživač na svom kompjuteru.

"Internet Explorer je ranjiv na KSML spoljni napad ukoliko korisnik otvori posebnu ".MHT datoteku". To može omogućiti napadačima da potencijalno iskopiraju lokalne datoteke i izvedu daljinsko izviđanje na lokalno instaliranim informacijama o verziji programa."

U suštini, to znači da hakeri koriste osetljivu ".MHT datoteku", što je format koji Internet Explorer upotrebljava za svoje web arhive. Trenutni web pretraživači ne koriste ".MHT format", tako da kada korisnik kompjuter pokuša da pristupi toj datoteci, Windows po podrazumevanoj vrednosti otvara IE.
To je otkriveno testiranjem poslednje verzije Internet Explorer-a koji utiče na Windows 7, Windows 10 i Windows Server 2012 R2.

Najviše zabrinjava, prema rečima Pejdža, to što je Microsoft saopštio da će samo "razmotriti" ispravku prilikom budućeg ažuriranja.

Iako korišćenje Internet Explorer-a čini manje od 10 odsto tržišta internet pretraživača, u ovom slučaju to nije naročito važno jer je dovoljno da korisnik samo ima pretraživač na svom računaru.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
23°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve