LANSIRANA 5G MREŽA: Korisnici će moći da skidaju film za sekund

LANSIRANA 5G MREŽA: Korisnici će moći da skidaju film za sekund


Južna Koreja i SAD su ove nedelje lansirale prve komercijalnu 5G mrežu na svetu, obećavajući novi talas mogućnosti za korisnike pametnih telefona.

Samsung je saopštio da će Galaxy S10 5G uređaj ponuditi brzine do 20 puta veće od trenutnih telefona. Zemlje se utrkuju da izgrade 5G mreže koje će biti ključne za buduće tehnologije kao što su automobili bez vozača. Države takođe rade na rešavanju sigurnosnih problema vezanih za mreže.

Šta je 5G? To je peta generacija mobilne internet konekcije. Korisnici će dobiti više podataka brže, uz manja kašnjenja, širu pokrivenost i stabilnije veze. To znači da će korisnici na primer moći da preuzimaju film sa interneta za manje od sekunde. Ed Barton, glavni analitičar televizije na Ovumu, rekao je da će prelazak sa današnjih 4G mreža na 5G biti značajan.
“Prva generacija ili 1G mreža omogućila je glas, 2G je donela tekst, 3G statičke slike ili fotografije i 4G je omogućio video. Očekujemo da će skok od 4G do 5G biti mnogo veći skok nego ikada ranije.”, istakao je Barton, dok je Nikhil Batra, viši istraživač u tehnološkom konsaltingu IDC Asia Pacific, izjavio da će brzine biti 10 puta veće nego sa 4G.

Procenjuje se da bi 5G mogla da donese svetskoj ekonomiji više od 560 milijardi dolara do 2034. godine. Ta mreža će moći da se koristi u naprednoj industriji i poslovanju, a obezbediće operisanje na daljinu, vožnju na daljinu i mnoge druge napredne servise, koji će odmeniti ljude u mnogim opasnim situacijama.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar