Biznis
27.07.2019. 12:15
R. E./Zimo.hr

LEBDEO "SVEMIRSKI LONAC" ELONA MASKA: Da li može i da odleti na mesec?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

SpaceX Elona Maska je dokazao da njihov Starhopper funkcioniše. Sada moraju da pokažu i da može da leti.

SpaceX-ova raketa Starhopper, koja podseća na kombinaciju "ekspres-lonca" i "vodotornja", uspela je da nekoliko sekundi lebdi nekoliko metara iznad tla i potom se sigurno spustila. Tako su Mask i njegov tim dokazali da je njihov prototip rakete za Mesec ipak funkcionalan.

https://www.youtube.com/watch?v=sWT1788sBFA

Naime, Starhopper predstavlja generaciju SpaceX-ovih raketa s novim raketnim pogonom. Sa dizajnom koji omogućuva nekoliko opcija upotrebe, ova raketa je zamišljena kao vozilo koje će prevoziti teret i ljude u svemir - do Meseca, pa čak i do Marsa.

Baš kao i druga SpaceX-ova raketa, Falcon 9, Starhopper, uzleće i sleće u uspravnom položaju, kako bi odmah bio spreman za ponovnu upotrebu.

Ipak, svet će morati da pričeka neko vreme, pre nego što kompanija pošalje ovu raketu u svemir.

Pre svega, Mask mora da dokaže da ovaj, pomalo čudni dizajn rakete zaista funkcioniše, ali i da je novi glavni motor, Raptor, sposoban da otisne raketu više od nekoliko metara od tla.

Prvi test koji su pokušali da napravie dan ranije, nije bio uspešan. Nije još uvek poznato šta se tačno dogodilo, ali je testiranje prekinuto odmah nakon paljenja pogonskog motora.

Mask je najavio da će SpaceX ponoviti testiranje za nedelju, dve, kad bi Starhopper trebalo da uzleti do 200 metara visine, što bi potvrdilo da motor tipa Raptor funkcioniše.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
1°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve