Biznis
27.02.2024. 21:22
Beta

Nemačka

Radnici Lufthanze ne miruju - Novi štrajk!

1
Izvor: Beta/AP / Michael Probst

Nemački sindikat Verdi pozvao je zemaljsko osoblje aviokompanije Lufthanza erlajns (Lufhtansa Airlines) da od srede do petka bude još jedan štrajk na glavnim nemačkim aerodromima, pošto i dalje postoji nezadovoljstvo u pregovorima o povećanju plata.

Verdi je saopštio da nije postignut dogovor u poslednjoj rundi pregovora i dodao da poziva na štrajk od sutra u 6.00 po lokalnom vremenu do petak u 23.59.

Štrajk se tiče samo određenih kategorija zemaljskog osoblja, a to zaposleni za tehniku i obuku.

Sindikat je dodao da putnici neće biti pogođeni štrajkom.

"Ako se nastavi neodgovorno ponašanje uprave Lufthanze, putnici bi uskoro mogli ponovo da budu pogođeni štrajkovima", naveo je sindikat i dodao da uprava aviokompanije to može da spreči.
 

Verdi zahteva povećanje plata za 12,5 odsto, uz najmanje 500 evra više odmah na mesečnoj platnoj listi, kao i bonus za inflaciju od 3.000 evra.

Cilj je da se neutrališe inflacija poslednjih godina u Nemačkoj, koja je prošle godine dostigla 5,9 odsto, posle 6,9 odsto 2022. godine.

Najnovija ponuda Lufthanze uključivala je povećanje plata na duži period, ali nije ispunila ostale zahteve sindikata, naveo je Verdi.

Sledeća runda pregovora biće održana 13. do 14. marta.

Početkom februara, jednodnevni štrajk zemaljskog osoblja Lufthanze doveo je do poremećaja letova te aviokompanije. Oko 100.000 putnika bilo je tada pogođeno štrajkom.

Nemačka se suočava sa nizom štrajkova koji posebno pogađa saobraćajni sektor, ali i industriju i druge usluge. Zaposleni smatraju da je predloženo povećanje plata nedovoljno s obzirom na rast cena od 2022.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
7°C
22.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve