Biznis
09.01.2021. 00:52
Tanjug

Majkrosoft i tehnologija koja će omogućiti dopisivanje sa pokojnicima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Majkrosoft je patentirao revolucionarnu tehnologiju putem koje će ljudi moći da komuniciraju sa virtuelnim osobama, pa čak i sa preminulim dragim osobama.

Iako to što je neka kompanija patentirala određenu tehnologiju ne znači da će ta ista tehnologija ikad videti svetlo dana, patent koji je Majkrosoft registrovao u SAD mogao bi mnogima doneti utehu i olakšati period tugovanja, piše Dnevnik.hr.

Naime, Majkrosoft je patentirao sistem za razmenu poruka kojim upravlja veštačka inteligencija, a kojem je glavni zadatak da imitira neku osobu, na primer preminulog člana porodice ili prijatelja.

Iako na prvi pogled ideja podseća na nešto iz naučno-fantastičnih filmova, činjenica da možete "porazgovarati" s dragom osobom i nakon što ona više nije tu mnogima bi mogla olakšati period tugovanja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/WU HONG

U Majkrosoftu su zamislili da taj servis funkcioniše u obliku aplikacije za pametni telefon, a da bi zaista funkcionisao, potreban mu je pristup velikoj količini privatnih i osetljivih informacija, poput prepiske s nekom osobom, kako bi veštačka inteligencija prepoznala i naučila da imitira stil kojim je osoba pisala, reči koje je koristila i način na koji se izražavala.

Kao glavni izvor podataka pominju se profili na društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje, prenosi Dnevnik.

S obzirom na to da nam je digitalna prisutnost na internetu i društvenim mrežama sve jača, veštačkoj inteligenciji ne bi trebalo da bude teško da prikupi dovoljno informacija za stvaranje "virtualne" osobe, navodi se u tekstu.

Ipak, kako dodaje Dnevnik, postavlja se pitanje bi li osoba koja je preminula želela da se njen ''''digitalni život'''' koristi i posle njene smrti.

Očigledno je da će, ako ovakva aplikacija ikad zaživi, biti potrebno oprezno sročiti pravila korišćenja, a možda ćemo u budućnosti u testamentu navoditi da želimo da naši najbliži komuniciraju sa nama posle naše smrti, piše Dnevnik.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve