Biznis
14.03.2023. 13:25
Beta

Ministarstvo privrede

Koliko je izdvojeno iz budžeta za preduzetnike

Poslovni ljudi, biznis, uspeh, napredak 30.8.2021.
Izvor: Shutterstock

Mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici su temelj i pokretačka snaga privrede Srbije i za ovu godinu su za programe finansijske podrške tom sektoru iz budžeta namenjene dve milijarde dinara, izjavio je državni sekretar Ministarstva privrede Milan Čukić.

"Podsticaj mikro, malih i srednjih preduzeća je imperativ napretka srpske ekonomije. Istakao bih program podrške kroz bespovratna sredstva malim i srednjim preduzećime za nabavku opreme u oblasti proizvodnje i izvođenja građevinskih radova u vrednosti od 1,4 milijarde dinara, zajedno sa sredstvima iz donacija EU", kazao je on na skupu "Dani otvorenih vrata sa preduzetnicima" u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Dodao je i da je opredeljeno oko 900 miliona dinara bespovratnih sredstava za program podsticaja preduzetništva kroz razvojne projekte za sektore proizvodnje, izvođenja građevinskih radova, računarskog programiranja, visokotehnoloških usluga, reciklaže i pripreme i posluživnja hrane i pića.

"Početnicima u poslovanju i mladima je u ovoj godini na raspolaganju 'Program podsticaja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku', a budžet opredeljen za tu namenu je oko 300 miliona dinara", rekao je Čukić.

Istakao je i da je strategija Ministarstva privrede da mikro, mala i srednja preduzeća budu nosioci ubrzanog, održivog, ekonomskog, društvenog i inkuluzivnog razvoja Srbije, a jedan od posebnih ciljeva je stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i smanjenje prepreka za poslovanje.

"Pored obezbeđivanja finansijske pomoći, obezbeđena je i kvalitetna savetodavna usluga, kako bi mikro, mala i srednja preduzeća povećala svoju konkurentnost i produktivnost, a na raspolaganju su brojne obuke i paketi usluga za mlade i žene preduzetnice", kazao je Čukić.

Direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simić kazala je da privrednici na skupu u komori mogu da čuju detalje o programima koji su raspisani za nabavku nove proizvodne opreme, za unapređivanje poslovanja, starapove, žensko i omladinsko preduzetništvo, trajna obrtna sredstva, tekuću likvidnost, ali i o nefinasijskoj podršci koja se odnosi na usluge obuke i mentoringa.

Posebno je istakla usluge PKS koje predstavljaju snažnu podršku poslovanju i svrstavaju se u nefinansijsku pomoć.

"Tako PKS može za privrednike da organizuje B2B sastanke, da pruži pomoć pri odlasku na sajmove i izlasku na strana tržišta", rekla je Simić.

Dodala je i da PKS ima i niz elektronskih usluga i na taj način podstiče mala i srednja preduzeća da digitalizuju sopstvene poslovne procese.

"Sektor preduzetništva PKS tokom čitave godine organizuje i niz besplatnih edukacija i obuka u vezi sa različitim temama, a radi unapređenja veština preduzetnika, kako bi bili što kompetentniji da što kvalitetnije vode sopstvene biznise", navela je Simić.

Okupljenim privrednicima u PKS detalje u vezi sa programima podeške za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike predstavili su pored Ministarstva privrede i Fond za razvoj Srbije, Razvojna agencija Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve