Biznis
03.08.2022. 20:40
R.E.

Ako tražite posao...

Manjak radne snage u Nemačkoj opet aktuelan problem

čekić, ekser, radnik
Izvor: Shutterstock

Nedostatak kvalifikovane radne snage u Nemačkoj je na vrhuncu i sve više opterećuje privredu, a mnoga preduzeća primorava da smanjuju poslovanje ili proizvodnju.

U julu je čak 49,7 odsto ispitanih preduzeća, ili skoro polovina, reklo da ih manjak stručnih radnika sputava, pokazala je anketa minhenskog ekonomskog instituta Ifo.

To je najviša vrednost od kako je Ifo počeo sa ovakvim anketama 2009. U odnosu na dosadašnji rekord iz aprila, udeo je porastao za još 6,1 procentni poen, piše DPA.

"Sve više preduzeća mora da ograniči poslovanje, jer naprosto ne mogu da nađu dovoljno radnika," izjavio je stručnjak Ifo za tržište rada Štefan Zauer (Stefan Sauer). On je ocenio da će "srednjoročno i dugoročno taj problem verovatno postati još teži."

Od 2009. problem je sve veći. U početku se udeo opterećenih firmi još kretao oko 10 odsto, ali je do 2019. već stigao do oko 30 odsto, sve dok korona nije privremeno dovela do njegovog pada. Međutim, od početka prošle godine ponovo se beleži veliki rast broja preduzeća koja se žale na manjak radne snage.

Najteže je pogođen sektor usluga, sa 54,2 odsto, a slede prerađivačka industrija sa 44,5 odsto, maloprodaja sa 41,9 odsto, građevinarstvo sa 39,3 i veleprodaja sa 36,3 odsto.

Kada je reč o pojedinačnim profesijama, najteža situacija je sa radom na lizing (77,9 odsto), kao i pravnim i poreskim konsultantima i finansijskim revizorima sa 71 odsto.

Najmanji nedostatak kvalifikovanih radnika je u farmaceutskoj i hemijskoj industriji sa 17,2, odnosno 24,1 odsto. Problem, sa 30,5 odsto, ispod proseka pogađa i automobilsku industriju, a nešto malo ispod je i mašinogradnja, sa 43 odsto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da izbegnete stres pri povratku na posao
Posao, zabrinuta žena, stres

Saveti

15.06.2022. 12:10

Kako da izbegnete stres pri povratku na posao

Ukoliko ste tokom pandemije radili od kuće, znate da je period ponovne adaptacije na rad u kancelariji težak. Rutine su se promenile, potrebno je više vremena da se dođe do radnog mesta, a mnogima je stres koji prati ovu promenu ogroman problem za mentalno zdravllje. Pročitajte šta kažu stručnjaci o tome kako se najlakše ponovo prilagoditi radu iz kancelarije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
06.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve