Biznis
11.11.2021. 10:53
Tanjug

(Ne)očekivano

Mask prodao deo svojih deonica, "Tesla" ojačao

Ilon Mask
Izvor: dpa-Zentralbild POOL / Patrick Pleul / POOL

Akcije "Tesle" porasle su danas na Frankfurtskoj berzi, čak i nakon pristizanja informacija tokom noći da je glavni izvršni direktor i najveći akcionar Ilon Mask prodao deo svojih deonica za oko 5,0 milijardi dolara.

Deonice "Tesle" koje kotiraju u Frankfurtu ojačale su za 4,1 procenat na 953 evra (1.102,05 dolara) na ranom trgovanju, nadoknadivši deo velikih gubitaka zabeleženih ranije ove nedelje, javlja Rojters.

Ovo je prva Maskova prodaja vlasničkog udela u "Tesli" od 2016. godine, a usledila je nakon što je minulog vikenda u anketi koju je pokrenuo na Tviteru pitao svoje pratioce da li da proda 10 posto svojih akcija u kompaniji, koje čine veliki deo njegovog bogatstva procenjenog na 281 milijardu dolara.

Investitori nisu pridali veći značaj izgledima Maskove prodaje akcija, ukazujući umesto toga na snažne narudžbine "Teslinih" automobila i Maskovu veru u kompaniju, dok brokeri kažu da bi predstojeći trgovački dan na Vol Stritu mogao da bude uzburkan.

Prema dostupnim izveštajima, Mask je prodao skoro 3,6 miliona akcija "Tesle" za oko 4,0 milijarde dolara, a takođe je otuđio još 934.000 deonica u vrednosti 1,1 milijardu dolara, kako bi pokrio poreske obaveze nakon što je ranijem periodu iskoristio opcije za kupovinu skoro 2,2 miliona akcija.

Ova prodaja odgovara iznosu od oko 3,0 posto ukupnih akcija u Maskovom vlasništvu, a za sada se ne zna pouzdano da li je vezana za rezultate njegove ankete na Tviteru proteklog vikenda, navodi Rojters.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Tesla" made in Rusija?!
Tesla, automobili

Sve je moguće

21.05.2021. 17:00

"Tesla" made in Rusija?!

Izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask izjavio je da je ovaj proizvođač električnih automobila blizu uspostavljanja prisustva u Rusiji i da razmatra da li bi u toj zemlji mogao da otvori fabriku.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
08.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve