Biznis
21.03.2016. 13:08
ekspres

Mere ECB stvorile 80.000 radnih mesta

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

PARIZ, 21. marta  - Guverner francuske centralne banke Fransoa Vilroa de Galo je izjavio danas da su osporavane podsticajne mere Evropske centralne banke (ECB) proizvele opipljive rezultate, među kojima je i otvaranje na desetine hiljada radnih mesta u Francuskoj. On je stao u odbranu ECB-ovih mera, namenjenih podizanju privrednog rasta i borbi protiv deflacije, poručujući da je program otkupa obveznica, poznatiji kao kvantitativno labavljenje, omogućio labavljenje uslova zaduživanja za kompanije u evrozoni, prenosi agencija Frans pres.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Takve mere su takođe pomogle stimulisanju kreditiranja realne ekonomije", izjavio je on, dodajući i da su doprinele povećanju bruto domaćeg proizvoda Francuske za 0,3 procentna poena, na 1,1 odsto u 2015. godini.
"To predstavlja kreiranje oko 80.000 radnih mesta u ekonomiji", kazao je Vilroa de Galo novinarima. ECB je iznenadila tržišta kada je 10. marta srezala referentnu kamatnu stopu na nula odsto, i proširila podsticaje, s ciljem borbe protiv niske inflacije i prigušenog privrednog rasta.
"Monetarna politika igra važnu ulogu u borbi protiv niske inflacije i pruža podršku ekonomskoj aktivnosti", kazao je francuski guverner, upozoravajući da je "rizičnije da centralne banke deluju prekasno nego prerano".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve