Mere ECB stvorile 80.000 radnih mesta

Mere ECB stvorile 80.000 radnih mesta


PARIZ, 21. marta  – Guverner francuske centralne banke Fransoa Vilroa de Galo je izjavio danas da su osporavane podsticajne mere Evropske centralne banke (ECB) proizvele opipljive rezultate, među kojima je i otvaranje na desetine hiljada radnih mesta u Francuskoj. On je stao u odbranu ECB-ovih mera, namenjenih podizanju privrednog rasta i borbi protiv deflacije, poručujući da je program otkupa obveznica, poznatiji kao kvantitativno labavljenje, omogućio labavljenje uslova zaduživanja za kompanije u evrozoni, prenosi agencija Frans pres.
PARIZ
“Takve mere su takođe pomogle stimulisanju kreditiranja realne ekonomije”, izjavio je on, dodajući i da su doprinele povećanju bruto domaćeg proizvoda Francuske za 0,3 procentna poena, na 1,1 odsto u 2015. godini.
“To predstavlja kreiranje oko 80.000 radnih mesta u ekonomiji”, kazao je Vilroa de Galo novinarima. ECB je iznenadila tržišta kada je 10. marta srezala referentnu kamatnu stopu na nula odsto, i proširila podsticaje, s ciljem borbe protiv niske inflacije i prigušenog privrednog rasta.
“Monetarna politika igra važnu ulogu u borbi protiv niske inflacije i pruža podršku ekonomskoj aktivnosti”, kazao je francuski guverner, upozoravajući da je “rizičnije da centralne banke deluju prekasno nego prerano”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar