MESSENGER VIŠE NIJE COOL: Kako koristimo društvene mreže

MESSENGER VIŠE NIJE COOL: Kako koristimo društvene mreže

Shutterstock


Agencija PIONIRI Communications po četvrti put sprovela je sada već tradicionalno istraživanje ‘online’ navika građana naše države. U nastavku teksta Netokracija predstavlja ko (i kako) konzumira društvene mreže u Srbiji.

Ovogodišnje istraživanje Social Serbia 2020 sprovedeno je tokom marta tekuće godine i završeno nekoliko dana pre uvođenja vanrednog stanja u zemlji. Zbog toga, kako navode organizatori, dobijeni podaci sa sigurnošću predstavljaju validne pokazatelje uobičajenih navika korisnika društvenih mreža u Srbiji i nisu opterećeni privremenim povećanjem Internet saobraćaja tokom Covid-19 epidemije.

Reprezentativni uzorak od 1000 ispitanika koji su činili pripadnici online populacije Srbije starosti od 13 do 64 godine, pokazao je da su se stvari odvijale u skladu sa prošlogodišnjim predviđanjima:  Facebook je među domaćim korisnicima i dalje broj jedan (iako iz godine u godinu nastavlja sa blagim padom), dok Instagram, TikTok, Twitter, Snapchat i Youtube nastavljaju sa rastom. Međutim, ovaj put izdvojila se i jedna manje očekivana platforma – Reddit.

Shutterstock

Shutterstock

Korisnici ovih mreža proveravaju ih nekoliko puta dnevno (njih 80 odsto), a utisak polovine ispitanika je da na Facebooku i Instagramu provode najviše sat vremena dnevno, dok trećina procenjuje da je tu između 1h i 4h svakog dana.

Reklamni sadržaji nas interesuju, ali influenserima slepo veruje samo 4 odsto ispitanika

Kada govorimo o razlozima zašto 94 odsto ispitanika ima nalog na nekoj od društvenih mreža, dominantni odgovori ostaju povezivanje sa prijateljima, dopisivanje i zabava. Ipak, među najčešćim odgovorima nalazi se i pristup informacijam što, ističu organizatori istraživanja, ukazuje na naviku da sve češće, umesto na Google, po informacije odlazimo na društvene mreže.

Sa druge strane, ono što je istraživačima bilo posebno interesantno, jeste podatak koji je pre nekoliko godina bio nezamisliv: Facebook Messenger ima više korisnika među ispitanicima starijim od 55 godina, nego među tinejdžerima. Mlađa grupa ispitanika okrenula sa dopisivanju putem aplikacije Snapchat, koji je porastao sa 1 na 14 odsto.

Shutterstock

Shutterstock

Sa druge strane, kada govorimo o online reklamama i oglasnim porukama, većina korisnika razlikuje reklamni od ostalog sadržaja, a iz Pionira brendovima savetuju da se usmere na kreiranje kvalitetnijih i manje tradicionalnih oglasnih rešenja.

Te kvalitetnije oglasne poruke, kako naglašavaju iz Pionira, za brendove imaju smisla jer je istraživanje pokazalo da 37 odsto ispitanika veruje reklamnim porukama, ali samo ako su im relevantne i ako se u njima pronalaze. Ipak, 3/4 ispitanika prilično je zainteresovano za reklamne sadržaje na društvenim mrežama, te ponekad, često ili uvek odlazi na njih.

Što se tiče odnosa publike prema influenserima, istraživanje je pokazalo da je godinama na istom nivou, te će se u njihove preporuke, sa manje ili više sigurnosti, pouzdati trećina ispitanika (4 odsto veruje, 33 odsto uglavnom veruje), dok se 48 odsto ispitanika izjasnilo kako uglavnom ne veruje u njihove preporuke, a 15 odsto im ne veruje uopšte. Dakle, brendovi – pazite sa kime (i kako) sarađujete.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar