Biznis
14.03.2023. 21:35

Mark Zakerberg

Meta najavila novi talas otpuštanja

Meta
Izvor: Shutterstock

Meta, matična kompanija društvenih mreža Facebook i Instagram, ukinuće ove godine još 10.000 radnih mesta, posle prvog talasa od 11.000 otpuštanja početkom novembra, najavio je izvršni direktor te grupe, Mark Zakerberg.

"Ovo će biti teško i nema načina da se zaobiđe. To znači da se opraštamo od talentovanih i strastvenih kolega koji su bili deo našeg uspeha", rekao je Zakerberg i dodao da je odluka bila teška ali i neophodna.
 

Spisak radnih mesta koja će biti ukinuta biće saopšten krajem aprila, a restrukturiranje će biti obavljeno do kraja godine. Biće smanjen broj članova u timu za menadžment ljudskih resursa, prenele su agencije AFP i AP.

Na kraju ta dva talasa ukidanja radnih mesta, Meta će smanjiti svoju radnu snagu za 24 odsto, što je nagla promena za tu grupu koja tokom gotovo 20 godina postojanja nikada nije pokretala plan socijalne podrške.

"Od Mete želimo da napravimo bolju tehnološku kompaniju i da poboljšamo naše finansijske performanse u teškim uslovima da bismo mogli da ostvarimo svoju dugoročnu viziju", rekao je Zakerberg.
 

Po njegovim rečima, pored ukidanja radnih mesta, kompanija će usporiti tempo zapošljavanja, i planira da "otkaže neprioritetne projekte".

Grupa je već najavila zamrzavanje zapošljavanja do kraja marta 2023. godine.

Posle velikog rasta od svog nastanka, Facebook, koji je krajem 2021. postao Meta, od prošle godine trpi posledice smanjenja onlajn oglašavanja.

Pored toga, Facebook i Instagram imaju sve jaču konkurenciju, posebno sa video platformom TikTok, koja smanjuje tržišno poslovanje Mete.

Meta je, kao i cela tehnološka industrija, suočena s porastom kamatnih stopa, čime je ugrožen taj sektor kojem je potrebna velika količina gotovog novca za finansiranje razvoja.

Prihodi Mete su se prošle godine smanjili za jedan odsto, na 116,6 milijardi dolara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

TikTok uvodi nove mere zaštite podataka
TikTok

Za korisnike u Evropi

10.03.2023. 18:40

TikTok uvodi nove mere zaštite podataka

Kineska društvena platforma TikTok objavila je niz novih mera koje će preduzeti da ojača zaštitu podataka korisnika u Evropi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve