Biznis
01.12.2021. 12:05
Tanjug

Republika Srpska

"Mi smo kupoholičari": Za crni petak potrošeno više od 12 miliona evra

šoping, kupovina
Izvor: Shutterstock

Crni petak ove godine ispraznio je novčanike građanima Republike Srpske za 24,5 miliona maraka (oko 12,5 miliona evra), odnosno skoro tri i po puta više nego lani, saopšteno je iz Poreske uprave RS.

Prema podacima Poreske uprave, na crni petak, 26. novembra ove godine, građani su potrošili nešto manje u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu kada su kase trgovaca napunili sa 27,6 miliona KM (oko 14,1 miliona evra), prenele su banjalučke "Nezavisne novine".

Goran Savanović, predsednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih delatnosti Republike Srpske, kaže da je crni petak mogao proći i uz duplo manje potrošenog novca.

"Mi smo kupoholičari i volimo trošiti pare, mi smo takav narod. Uvek kad naiđu takvi događaji kao što je crni petak, smatramo da ćemo doći mnogo jeftinije do nečega i da ćemo uštedeti nekih para, pa nas uhvati potrošačka groznica", kaže on.

Savanović ističe da nisu svi pođednako trošili novac tokom tog dana i da su najviše trošili oni koji imaju viška para.

Iz udruženja potrošača kažu da je trend povećane potrošnje očekivan, jer je i sam trend crnog petka sve više zastupljen na našim prostorima.

"Crni petak je trend koji je sve zastupljeniji kod nas i na našem tržištu i može se očekivati da će trend povećanja prihoda prema Poreskoj upravi biti sve veći, a to je sigurno zasluga i nadležnih organa koji se bore protiv sive ekonomije i ilegalne kupovine", kaže Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača "Reakcija" iz Banjaluke, za "Nezavisne".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ovo je istorijska katastrofa za trgovce"
šoping, kupovina

Baš pred Božićnu kupovinu

19.11.2021. 16:46

"Ovo je istorijska katastrofa za trgovce"

​​​​​​​Novo pandemijsko zaključavanje teško pogađa austrijske trgovce na početku predbožićnog poslovanja i ono je istorijska katastrofa, ocenio je predsednik strukovne organizacije pri Privrednoj komori Austrije Rajner Trefelik.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve