MICROSOFT POBEDIO AMAZON: KOmpanija sklopila ugovor sa Pentagonom vredan 10 milijardi dolara

MICROSOFT POBEDIO AMAZON: KOmpanija sklopila ugovor sa Pentagonom vredan 10 milijardi dolara

Shutterstock


Microsoft je obezbedio ugovor sa Pentagonom vredan 10 milijardi dolara o kompjuterskim cloud uslugama. Microsoft je do ovog ugovora došao nakon pobede nad Amazonom koji se smatrao favoritom za dobijanje ovog posla.

Desetogodišnji ugovor za projekat Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) kojim Pentagon želi da objedini nabavku cloud usluga, ima za cilj povezivanje i deljenje informacija između više grana vojske u jedan sistem koji će moći u realnom vremenu da se pretražuje uz pomoć veštačke inteligencije.

Povezane vesti  – SMENA NA PRESTOLU: Džef Bezos više nije najbogatiji čovek na svetu

Kako se navodi, JEDI je deo šire modernizacije informaciono-tehnološkog sistema Pentagona, a osim Microsofta i Amazona, u trci za ugovor su bile i kompanije Google, IBM, Oracle i Rean Cloud.

Prvi je od trke odustao Google, navodno jer njegovi zaposleni nisu želeli da kompanija učestvuje u poslovima koji su povezani sa vojskom.

Shutterstock

Shutterstock

Mnogi zaposlenici Microsofta su izrazili zabrinutost prema učestvovanju u projektu za vođenje rata, ali kompanija je stala u odbranu svoje odluke da se prijavi na takmičenje za posao.

“Svi mi koji živimo u ovoj zemlji zavisimo od njene snažne odbrane”, istakla je kompanija.

Inače Cloud computing je koncept koji nudi novi način pristupa ličnim podacima i aplikacijama koji fizički nisu smešteni na kompjuteru, već u “oblaku”, virtuelnom prostoru – što omogućava da se programu, evidencijama i dokumentaciji može pristupiti s većeg broja uređaja, u bilo koje vreme i s različitih lokacija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar