Biznis
28.09.2021. 11:50
Tanjug

Japan

Micubiši u problemu zbog ratne odštete Južnoj Koreji

micubiši
Izvor: Shutterstock

Japan je izrazio protest zbog južnokorejskog sudskog rešenja kojim je kompaniji Micubiši Hevi Indastris naloženo da proda imovinu kako bi isplatila odštetu dvema ženama zbog prinudnog rada u tom konglomeratu tokom japanske okupacije Korejskog poluostrva.

Japanski ministar inostranih poslova Tošimicu Motegi izjavio je danas da je jučerašnja presuda Okružnog suda u Dejdžonu, u Južnoj Koreji, "čisto kršenje međunarodnog prava".

"Moramo da izbegnemo ozbiljan udar na odnose Japana i Južne Koreje", rekao je Motegi na redovnoj konferenciji za novinare u Tokiju, dodajući da je ova odluka suda "zaista za žaljenje", prenosi Rojters.

Odnose između dve zemlje, pri čemu su obe važni saveznici SAD -a u severnoj Aziji, opterećuje gorko breme japanske ratne okupacije, a veze su se pogoršale 2019. godine zbog spora oko kontrole izvoza koji tek treba da se rešava.

Okružni sud u Dejdžeonu presudio je u ponedeljak da Micubiši Hevi treba da proda dva patenta i dva žiga radi isplate odštete dvema ženama za prinudni rad tokom rata, prema saopštenju jedne organizacije za podršku ženama.

Pojedinačna naknada za dve žene, koje su u devedestim godinama života, razrezana je na oko 210 miliona vona (178.023 dolara), objavila je grupa za podršku žrtvama japanskog ratnog prinudnog rada.

Sud u Dejdžeonu i Micubiši Hevi nisu bili odmah dostupni za komentar koji je zatražio Rojters.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

EU uvodi jedinstveni punjač za sve uređaje
USB, punjač

Port USB-C

23.09.2021. 23:05

EU uvodi jedinstveni punjač za sve uređaje

Evropska komisija se revidiranim predlogom Direktive o radio opremi založila za usklađivanje porta za punjenje i tehnologije brzog punjenja električnih uređaja na celoj teritoriji EU.
TikTok slavi!

Svaka čast

TikTok
28.09.2021. 06:05

TikTok slavi!

Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve