Biznis
17.03.2016. 08:36
ekspres

Mikro, male i srednje firme - uslov za rast

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

BEOGRAD, 16. marta  - Mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici postali su najvaznije pitanje za svaku privredu i uslov za održiv privredni rast i socijalnu koheziju, ocenio je  koordinator foruma MSPP u Privrednoj komori Srbije Aleksandar Gračanac. Preduzetnički način razmišljanja je izazov za stvaranje istinskog preduzetničkog društva u kojem su ključni nosioci razvoja upravo kreativni preduzetnici, menadžeri i mladi preduzetnici, rekao je on, ističući da je vlada to prepoznala pa je ovu godinu proglasila Godinom preduzetništva.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Gračanac je na tribini "Mala i srednja preduzeća partner u razvoju organizacija" koja je održana u PKS objasnio da su najveći problemi sa kojima se menadžeri i preduzetnici MSPP firmi sreću nelikvidnost u privredi, nedisciplina u finansijskim transakcijama, siva ekonomija, nelojalna konkurencija, monopolizovano tržište, te hroničan nedostatak alternativnih izvora finansiranja za investiranje.
Na spisku problema su, dodaje on, i veliki broj parafiskalnih nameta, neusklađenost sa standardima EU, nedostatak tržišta i tražnje, a u poslednjih nekoliko godina i nedostatak potrebne radne snage primerene potrebama sadašnje privredne strukture.
Prvi korak u rešavanju ovih problema je, prema njegovim rečima, usvajanje strategije za podršku razvoja ovog sektora 2015-2020.
“Strategija predviđa da se otklone svi problemi koji utiču na održivost poslovanja što bi za cilj imalo podizanje učešća ovog sektora u BDP-u, veći procenat zapošljavanja, bolji izvozni potencijal i generalno povećanje broja mikro i malih firmi u narednim godinama”, rekao je on.

Gračanac podvlači da se strategija temelji na evropskom Aktu o malom biznisu u kojem je sadržano 10 principa, sa kojim je Evropska unija od 2000. godine uspela da održi razvoj ovog sektora i da ga, kako je rekao, i u godinama finansijske krize podigne na nivo značajnog privrednog rasta.  Jedna od najvažnijih karakteristika ove strategije, navodi Gračanac, ogleda se u donošenju akcionog plana za izmenu i dopunu, kao i donošenje novih zakona u ovoj oblasti.

“Prvi put postoji koordinacija svih nadležnih ministarstava i institucija kojom rukovodi Ministarstvo privrede i formiran je savet za MSP sektor u okviru vlade za praćenje efekata planiranih poboljšanja ambijenta za poslovanje u narednim godinama”, objasnio je on dodajući da postoje i godišnji akcioni planovi.
Poboljšanja poslovnog okruženja za ovaj sektor razvijaće se, kako je naveo, u tri pravca - poboljšanje zakonske regulative , osnaživanje finansijske podrške alternativnim finansiranjem i kontinuirano afirmisanje preduzetničkog načina razmišljanja.document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
17°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve