Biznis
26.08.2019. 18:53
R.E.

MINI PUNI 60 GODINA: Od praktičnog automobila do filmske ikone sedamdesetih

mini.jpg

Na današnji dan, pre tačno 60 godina, britanski proizvođač automobila British Motor Corporation javnosti je predstavio mali gradski automobil - Mini. Danas, ovaj automobil, ili barem njegovu nasleđenu verziju, nikome ne treba objašnjavati. Mini je bio i ostalo kult automobilske industrije.

Originalni Mini se proizvodio od 1959. do 2000. godine, ali je kao samostalna marka postajo tek 1969. godine. Na početku je nosio nazive Ostin seven (Austin Seven) ili Moris mini-minor (Morris Mini-Minor), asocirajući na dve marke kompanije British Motor Corporation. U raznim varijantama zvao se i kantrimen (countryman), mouk (moke), klabmen (clubman) i kuper (cooper), mini sa poboljšanim performansama.

foto: Shutterstock foto: Shutterstock

Mini je imao nekoliko vlasnika. Prvobitno ga je proizvodila British Motor Corporation, koja je 1966. postala deo British Motor Holdings, a koja se potom spaja sa Leyland Motors i formira se British Leyland. Osamdesetih godina ova firma doživljava bankrot, a Rover grupa koja je od 1988. godine deo British Aerospace (BAe), preuzima Mini.

Međutim, već 1994. Rover grupu preuzima BMW i zadržava brend Mini u svom vlasništvu. Mini je učestvovao na reli trkama u Monte Karlu sa modelom Mini Cooper S, osvojivši prvo mesto 1964, 1965. i 1967. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=RtWkewqIFDM

Trenutno Mini proizvodi modele hač (kao naslednik originalnog Minija), klabmen (karavan), kantrimen (krosover) i pejsmen (mini krosover sa troja vrata).

Uprkos nagradama i burnoj istoriji, svoje najslavnije trenutke Mini može zahvaliti filmskom platnu. Svakako najpoznatija "uloga" mu je u slavnom originalu filma "The Italian Job" iz 1969. gde u tri različite boje u kombinaciji sa Majk Kejnom pravi haos na ulicama italijanskog Torina.

Zbog vožnje uskim uličicama, javnim trgovima, pa čak i kanalizacijom - Mini postaje ikona.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
19.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve