Biznis
14.04.2020. 22:48
The Guardian

MMF: Globalnoj ekonomiji preti recesija najveća od Velike depresije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Međunarodni monetarni fond upozorio je da se svet suočava sa najgorom recesijom od Velike depresije 1930-ih. U svom novom Svetskom ekonomskom izgledu Fond je dramatično smanjio svoje prognoze rasta, predviđajući bolna smanjenja u svim naprednim ekonomijama i većini zemalja u nastajanju.

MMF sada očekuje da će se globalna ekonomija ove godine smanjiti za 3 odsto, a ne povećati za 3,3 odsto kako se mislilo u januaru. Glavni ekonomista Gita Gopinat kaže da pandemija Covid-19 znači da se svetska ekonomija "dramatično" promenila od januara, stvarajući krizu "kao nijedna druga".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"Prvo, šok je veliki. Izlazni gubitak povezan sa ovom zdravstvenom krizom i povezanim merama suzbijanja verovatno osporava gubitke koji su pokrenuli globalnu finansijsku krizu. Drugo, kao u ratu ili političkoj krizi, postoji velika neizvesnost u pogledu trajanja i intenziteta šoka. Treće, u trenutnim okolnostima postoji vrlo različita uloga ekonomske politike. U normalnim krizama, kreatori politike pokušavaju da podstaknu ekonomsku aktivnost podstičući ukupnu potražnju što je brže moguće.

Ovog puta, kriza je u najvećoj meri posledica potrebnih mera suzdržavanja. To čini podsticajnu aktivnost izazovnijom i, bar, za najviše pogođene sektore, nepoželjnom. Napredne ekonomije će se ove godine smanjiti za 6,1 odsto, procenjuje Fond. To uključuje 5,9 procenata smanjenja u Sjedinjenim Državama, smanjenje od 7,5 odsto u eurozoni i pad od 6,5 odsto u BDP-u Velike Britanije (vrlo loše, ali nije tako loše kao novi scenariji Kancelarije za budžetsku odgovornost)."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Gopinat objašnjava da bi današnje prognoze mogle biti previše optimistične: Vrlo je verovatno da će ove godine globalna ekonomija doživeti svoju najgoru recesiju od Velike depresije, što je nadmašilo onu tokom globalne finansijske krize pre deceniju. Projektiranje Velikog zaključavanja, kako bi se moglo nazvati, drastično će smanjiti globalni rast. Delimični oporavak predviđa se za 2021. godinu, sa višim stopama rasta, ali nivo BDP-a ostaće ispod trenda prije virusa, uz znatnu neizvjesnost u snazi skoka. Moguće je, a možda i verovatnije, mnogo lošiji rezultati rasta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve