Biznis
21.08.2023. 12:40
Beta

Endrju Džuel

Otkriveno zbog čega MMF nije zaključila sporazum sa BiH

MMF
Izvor: Shutterstock

Doskorašnji predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Endrju Džuel izjavio da je MMF nije zaključila sporazum sa BiH, jer tamošnji lideri nisu pokazali spremnost za reforme.

Džuel je rekao da je MMF u zamenu za novac od lidera tražio reforme koje bi pomogle BiH.

"Kada su oni rekli da na te reforme ne mogu pristati, mi smo zaključili da nema sporazuma", rekao je Džuel u intervjuu banjalučkim Nezavisnim novinarima.

Navodeći da je uloga MMF da održi ekonomsku stabilnost i ubrza ekonomski rast i tako pokuša da obezbedi prosperitet za sve, Džuel je ocenio da reforme koje su tražili nisu tako neuobičajene.

"Na primer, govorili smo da želimo više transparentnosti preduzeća u državnom vlasništvu, bolje upravljanje. Tu je bilo nekog napretka, ali bilo je mnogo drugih reformi koje su vaše vlasti smatrale težim za primenu", istakao je on.

Kada su u pitanju sankcije prema BiH, kazao je da to ne bi komentarisao, jer to nije područje u kojem deluje MMF.

"Pomenuli ste uskraćivanje novca. Mislim da bi neko sa strane mogao reći da smo to uradili mi. Poslednji put kada smo pozajmili, to su bili Instrumenti brze pomoći 2020. godine, a imali smo i posebnu alokaciju SDR-a, što je bilo za sve zemlje članice", kazao je Džuel.

Prema njegovim rečima, u smislu programa MMF ta finansijska institucija BiH od 2016. godine nije davala novac.

"Nekom sa strane bi se to moglo činiti da smo uskratili novac. Međutim, ja bih to postavio drugačije - nismo videli volju lokalnih vlasti da sprovedu reforme za koje mislimo da su bitne", kazao je Džuel.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li je vreme za brigu: Naoružavanje entitetskih policija u BiH
1

Nabavka borbenih vozila

19.07.2023. 17:10

Da li je vreme za brigu: Naoružavanje entitetskih policija u BiH

Odluka ministarstava unutrašnjih poslova kantona Sarajevo i Tuzla da nabave laka borbena vozila Rošel Senator direktna je posledica uvođenja sličnih oklopnih vozila Despot i Vihor u inventer policije Republike Srpske, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve