Biznis
20.12.2022. 07:38
Beta

NBS

MMF odobrio Srbiji stendbaj aranžman

Berza
Izvor: Shutterstock

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je Srbiji novi stendbaj aranžman u trajanju od 24 meseca, kao podršku dogovorenom ekonomskom programu, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Kako su iz NBS saopštili, novi aranžman predstavlja podršku za dalje sprovođenje strukturnih reformi, s fokusom na sektor energetike.

Aranžman je odobren u iznosu od 290 odsto kvote Srbije u MMF-u, a Odbor izvršnih direktora MMF-a pozitivno je ocenio ostvarene rezultate u okviru trećeg razmatranja Instrumenta za koordinaciju politike, saopšteno je iz NBS.

"Nadovezujući se na postignute rezultate i reformsku agendu, novi aranžman sa MMF-om zamenio je postojeći Instrument za koordinaciju politike, uz odgovarajuća prilagođavanja makroekonomske politike kojima se uvažavaju aktuelni izazovi na globalnom nivou", navedeno je u saopštenju.

Ciljevi ekonomskog programa Srbije za period 2023-2024. godine koji su podržani novim stendbaj aranžmanom usmereni su na očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede na energetsku krizu.

Pored toga, navode iz NBS-a, ciljevi su reforme u domaćem energetskom sektoru, zaštita najranjivijih kategorija i podsticanje visokog, ekološkog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku.

"MMF je ocenio da srpska ekonomija ima dobre mehanizme odbrane od rizika, uključujući adekvatne devizne rezerve, umereni nivo spoljnog i javnog duga, dobro kapitalizovan i likvidan bankarski sektor", navedeno je u saopštenju.

Ocenjeno je da je reakcija monetarne politike odgovarajuća u uslovima aktuelnih inflatornih pritisaka, kao i da tekuće pooštravanje monetarne politike ima ključnu ulogu u sprečavanju dužeg trajanja inflacije, navode iz NBS.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković ocenila je da će odobreni stendbaj aranžman biti dodatna podrška u suočavanju sa globalnim rizicima i pozitivan signal za sve potencijalne investitore, kao još jedan pokazatelj posvećenosti Vlade i Narodne banke Srbije odgovornom vođenju ekonomskih politika.

"U Srbiji nastavljamo da čuvamo stabilnost i sprovodimo reforme, uz punu koordinaciju politika i neophodnu diversifikaciju izvora finansiranja u aktuelnim globalnim uslovima. Izazovi i rizici se nisu smanjili, ali je to samo pojačalo našu rešenost da istrajemo i dalje stvaramo uslove za prosperitet onih za koje i s kojima radimo - građane i privredu", rekla je Tabaković.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

NBS povećala referentnu kamatnu stopu
Berza

Osmi put ove godine

10.11.2022. 13:58

NBS povećala referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, sa četiri na 4,5 odsto, saopštila je NBS.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve