Biznis
05.12.2023. 08:44
Beta

Postoji rešenje

Muke poljskih kamiondžija zbog Ukrajinaca

vozač, vozač autobusa, vozač kamiona
Izvor: Shutterstock

Poljski premijer tražio je ponovno uvođenje sisteme evropskih dozvola da bi se regulisao rad ukrajinskih kamionskih prevoznika koji uzimaju posao poljskim i stvaraju zastoje na granicama Poljske, zbog čega poljske kamiondžije protestuju blokadom graničnih prelaza.

"Evropski sistem je funkcionisao do proleća 2022. i to dobro, a zatim ga je izmenila Evropska komisija i danas prevoznici blokiraju granicu", rekao je premijer Mateuš Moravjecki novinarima u ponedeljak.

Posle početka ruske invazije u februaru 2022. godine EU je, da bi podržala Kijev, suspendovala raniji sistem po kojem se ukrajinskim prevoznicima izdavao ograničen broj dozvola, a poljske kamiondžije tvrde da su im zato opali prihodi.

Ponovo uvođenje dozvola je glavni zahtev poljskih kamiondžija koji od početka novembra blokiraju glavne prelaze između Poljske i Ukrajine osuđujući "nelojalnu konkurenciju" svojih ukrajinskih kolega.

Blokada poljskih kamiondžija je stvorila nepregledne kolone vozila u oba smera na granici i predstavlja veliki ekonomski problem za Ukrajinu koja u velikoj meri računa na drumski saobraćaj za svoj uvoz i izvoz.

U ponedeljak su se Poljska i Ukrajina dogovorile da smanje redove pred graničnim prelazima tako da poljske kamiondžije puste bar prazne ukrajinske kamione da se vrate u Ukrajinu, što je i počelo. Poljske kamiondžije su "pokazale volju za sporazum" time što pristale da i u suprtonom smeru puste ukrajinske kamione, ali i tada samo prazne, bez tereta.

Poljski ministar spoljnih poslova Simon Sinkovski vel Sek je politički pozdravio tu odluku koja omogućava da s graničnih prelaza i puteva do njih odu bar prazni ukrajinski kamioni i time se skrate kolone, ali je rekao da to naravno neće rešiti problem prevoza tereta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve