Nafta iznad 40 dolara

Nafta iznad 40 dolara


NJUJORK/LONDON, 22. marta  – Cene nafte su tokom danasnjeg trgovanja u Aziji porasle, zadržavajući se iznad nivoa od 41 dolara za barel, nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) nagovestila skroman oporavak cena i najavila sastanak ključnih proizvođača u aprilu. Nafta WTI za isporuku u maju poskupela je danas 20 centi, na 41,72 dolara, dok je severnomorska nafta “brent”, takođe za maj, poskupela 17 centi, na 41,71 dolar, prenosi agencija Frans pres.
Generalni sekretar OPEK-a, Abdala El-Badri, izjavio je juče u Beču da će 15-16 država održati pregovore o ograničavanju nivoa proizvodnje u Dohi 17. aprila, ali nije znao da kaže da li će se Iran pridružiti pregovorima, prenela je njujoška agencija “Blumberg”.
NAFTA BUŠOTINA
El-Badri je, takođe, izrazio nadu da su “cene dotakle dno”, i da bi uskoro mogao uslediti njihov skroman oporavak.
Aprilski sastanak OPEK-a dolazi nakon prošlomesečnih pregovora između Katara, Rusije, Saudijske Arabije i Venecuele, na kojima je predložen sporazum o zamrzavanju proizvodnje nafte na nivou iz januara.
Analitičar sidnejske kompanije CMC Markets, Majkl Mekarti, kaže da trgovci nemaju velika očekivanja od sastanka u Kataru.
“Bio bih iznenađen kada bi mnogo ljudi na naftnom tržištu polagalo nade u ovaj sastanak”, izjavio je on.
Iran je saopštio da neće podržati ovu inicijativu sve dok njegova proizvodnja nafte ne dostigne nivo od pre uvođenja sankcija toj zemlji od četiri miliona barela dnevno, što je gotovo duplo više u odnosu na aktuelni nivo proizvodnje.
Cena američke nafte WTI je prošle nedelje porasla iznad 40 dolara za barel, prvi put od decembra, podstaknuta oštrim padom dolara što generalno čini naftu jeftinijom. Obnovljeni optimizam u postizanje sporazuma o ograničavanju proizvodnje nafte je takođe pomogao podizanju cena, navodi Frans pres.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar