Nafta poskupela zbog krize u Venecueli

Nafta poskupela zbog krize u Venecueli


Cena nafte je danas ponovo poskupela nakon što je američki zvaničnik istakao da Vašington razmatra uvođenje dodatnih sankcija za Iran, a Venecuela obustavila aktivnosti na ključnom naftnom terminalu.

Nafta je dostigla najviši nivo od preko 69 dolara za barel, zbog izgleda da bi dodatne sankcije Iranu i kriza u Venecueli mogli da prodube pad snabdevanja naftom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC). Neimenovani američki zvaničnik je izjavio da SAD razmatra dodatne mere Iranu, čiji je izvoz nafte već prepolovljen. Takođe, istaknuto je da je ključni venecuelanski terminal za naftu koji je takođe pod američkim sankcijama ponovo zaustavio operacije. Nafta Brent porasla je za 10 centi na 69,11 dolara za barel i tako dostigla najvišu vrednost još od sredine novembra. Američka sirova nafta porasla je za 11 centi na 61,70 dolara nakon što je po prvi put od početka novembra porasla iznad 62 dolara.

– Smanjenje snabdevanja postoji već neko vreme, ali situacija u Venecueli se ne poboljšava. To je oduzimanje velike količine nafte sa tržišta – izjavio je Olivier Džejkob, analitičar u Petromatriku. Snabdevanje iz Organizacije zemalja izvoznica nafte u martu je dostiglo najniži nivo u poslednjih četiri godine, pokazalo je istraživanje Rojtersa, jer je najveći izvoznik Saudijska Arabija smanjila snabdevanje više nego što je dogovoreno. Očekuje se da će ove sedmice izveštaje o zalihama u SAD-u pokazati pad zaliha sirove nafte, što je znak da OPEC-ova ograničenja imaju uticaj koji proizvođaci nameravaju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar