Biznis
06.09.2022. 16:05
R.E.

Ozbiljni gubici

Najgora godina na berzama

Berza, inflacija
Izvor: Shutterstock

Prema procenama analitičara, ova 2022. godina bila je do sada najgora na berzama širom sveta u proteklih pet decenija.

Jedan od razloga zašto je ova godina bila posebno loša za investitore jeste činjenica da su i obveznice i akcije prodavane u skladu, ostavljajući penzione fondove osiromašene, bez adekvatne zaštite od nepovoljnog tržišta.

Tokom prethodnih kriza, kao što su bile 2008. i 2020. godine, u situacijama kada su akcije nepovoljne moglo se naći "sklonište" u kupovini obveznica.

Analizirajući dosadašnje podatke za ovu godinu, stručnjaci su utvrdili da se ovakvo stanje sa akcijama i obveznicama javilo samo tri puta do sada – 1973, 1974. i 1981. godine. Međutim, nikada godišnji gubici nisu bili tako ozbiljni i za obveznice i za akcije istovremeno – barem u ovo doba godine.

Berza
Izvor: Shutterstock
"Bez obzira na to sa koje strane gledate, 2022. je bila najgora godina u poslednjih pola veka za akcije i obveznice", piše u izveštaju analitičara Bespok investment grupe.
 

Nakon kratkog letnjeg predaha, američke akcije i obveznice trgovale su u utorak u crvenom, a indeksi S&P 500, Nasdak Composite i Dow Jones Industrial Average zatvoreni su ispod svojih pedesetodnevnih proseka prvi put od sredine jula.

U međuvremenu, prinosi trezora porasli su na 3,109 odsto. Prinosi obveznica variraju obrnuto od cena. Prinosi trezora neprestano rastu od početka avgusta, nakon naglog pada u julu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
16°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve