Biznis
11.03.2016. 10:54
ekspres

Najveća čeličana ukida 50.000 radnih mesta

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

PEKING, 11. marta  - Jedan od najvećih kineskih proizvođača čelika, "Vuhan ajron end stil", prema najavi direktora te kompanije, planira da ukine do 50.000 radnih mesta, jer zemlja nastoji da smanji prekapaciranost proizvodnje zbog usporavanja druge najveće privrede u svetu.
"Sektor za čelik u našoj kompaniji trenutno ima 80.000 zaposlenih, ali može da zadrži samo 30.000 njih", izjavio je Ma Guoćang, direktor Vuhona, na marginama Nacionalnog narodnog kongresa, izveštava agencija Frans pres.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ta izjava direktora Vuhona, koji je u državnom vlasništvu, najbolje ilustruje izazove s kojima se suočava Peking nastojeći da transformiše privredu, a da istovremeno izbegne socijalne nemire, koji su anatema za državno rukovodstvo, ocenjuje francuska agencija.
"Verovatno će 40.000 do 50.000 ljudi morati da potraže druge puteve ubuduće", rekao je Ma za portal "people.com.cn", koji je pokrenuo dnevni list "Pipl dejli", glasilo Komunističke partije, dodaje Frans pres. Kineska privreda je prošle godine porasla najsporijim tempom za četvrt veka i njeni izgledi su i dalje tmurni, a vlada je prošle nedelje smanjila ciljani rast za 2016. godinu na 6,5 do 7,0 odsto sa ranije planiranih "oko sedam odsto".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Prioritet vlasti je smanjenje zaduživanja, prekapaciranosti i zaliha, kako bi zadržali rast i učinili da on bude održiv. Stoga je vlada kao jedan od ciljeva najavila smanjenje kapaciteta proizvodnje čelika do 150 miliona tona u periodu od pet godina. Znatan deo proizvodnje je već "van stroja". "Vuhan ajron end stil radi samo sa 70 do 75 odsto kapaciteta", rekao je Ma.
Cene čelika su pale u svetlu prezasićenosti globalne ponude, a Sjedinjene Države i Evropska unija, čije su industrije čelika u velikim problemima, optužuju Kinu za prodaju ovog proizvoda na njihovim tržištima po dampinškim cenama.  Kineski ministar za ljudske resurse i socijalnu sigurnost procenio je u februaru da će biti 1,8 miliona otkaza zbog restrukturiranja u sektorima uglja i čelika, ali nije naveo u kom vremenskom periodu se to očekuje, preneo je Frans pres.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve