Biznis
07.03.2024. 15:05
dpa/r.e.

Šta se to dešava i zašto

Napad na "Teslu" košta milione evra i predstavlja pretnju auto industriji

1
Izvor: AP / Ebrahim Noroozi

Napad koji je "Teslinoj" fabrici kod Berlina prekinuo napajanje strujom i na više dana zaustavio proizvodnju, ukazuje na pretnje domaćoj automobilskoj industriji, rekaon je u ekspert Štefan Bracel.

Osim prekida elektrodistributivne mreže, što je pogodilo "Teslu", postoje i drugi načini za remećenje proizvodnje, rekao je Bracel, šef Centra za menadžment autoindustrije (CAM) iz Bergiš Gladbaha.

Veliki proizvođači, poput "Folksvagena" (VW) mogu donekle da se zaštite od takvih napada ako sami, u sopstvenom krugu fabrike počnu da proizvode struju, nastavio je stručnjak.

Međutim, izloženi ostaju pristupni putevi, kao i dobavljači. "Ako neki deo postane nedostupan, proizvodnja staje," ukazao je Bracel, dodajući da proizvodnja zavisi i od bezbednosti IT sistema fabrika.

"Država mora da zadrži kriminal pod kontrolom, inače investitori mogu da se zapitaju koliko je njihovo ulaganje u Nemačkoj sigurno", rekao je.

Naime, incident kod berlinskog pogona "Tesle", američkog automobilskog giganta, izaziva međunarodnu pažnju i "erodira imidž Nemačke kao lokacije za ulaganje".

 

Američki proizvođač električnih automobila "Tesla" je procenio da će izgubiti nekoliko stotina miliona evra zbog zastoja proizvodnje. Z

"To nam znači štetu u visokom devetocifrenim rasponu," rekao je direktor fabrike Andre Tirig. Agencija dpa objašnjava da Tirig govori o gubitku zbog neproizvedenih automobila.

1
Izvor: AP / Ebrahim Noroozi

On računa da će prekid i smanjenje proizvodnje fabriku košta više od 1.000 automobila dnevno - tokom ove nedelje.

"Tesla" u mestu Grinhajde, svom jedinom pogonu u Evropi, proizvodi model čija se cena kreće oko 45.000 evra i nešto manje od 60.000 evra.

Nepoznati napadači su u utorak zapalili dalekovod kojim "Teslina" fabrika, kao desetina hiljada ljudi u okruženju, dobijaju struju. Fabrika je evakuisana i proizvodnja za sada stoji. "Tesla" očekuje da će prekid trajati još nekoliko dana.

Odgovornost za napad preuzela je levičarska ekstremistička Vulkan grupa. Brandenburška policija je pismo priznanja klasifikovala kao original i istražuje verodostojnost navoda.

1
Izvor: DPA / Cevin Dettlaff

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
22°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve