Biznis
31.08.2021. 19:05
Tanjug

Zaštita potrošača

Napokon nema više: "Dobili ste poklon" i sličnih telefonskih poziva

telefon
Izvor: Shutterstock

Najvažnije novine koje predviđa Predlog Zakona o zaštiti potrošača su uvođenje registra "ne zovi", uvođenje prekršajnih naloga, kao i predračuna za usluge veće od 5.000 dinara, a njime je unapređen i postupak vansudskog rešavanja potrošačkih sporova, kaže pomoćnik ministra u sektoru za zaštitu potrošaca u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Višnja Rakić.

Kada zakon bude stupio na snagu trgovci više neće smeti telefonskim pozivom nuditi robu ili uslugu građanima koji su se izjasnili da to ne žele, a majstori će za sve usluge koje koštaju više od 5.000 dinara morati napraviti predračun sa kojim korisnici njihovih usluga treba da se slože i to pismeno.

Rakić za Tanjug objašnjava da su kroz predlog zakona primenjene direktive Evropske unije što je naša obaveza, kao i da se u definisanju konkretnih rešenja vodilo računa o problemima sa kojima se građani suočavaju i na šta se najviše žale.

Prema njenim rečima, zakon će zaštitu potrošača podići na jedan viši nivo, a predlog će se naći pred poslanicima u Skupštini Srbije na sednici koja je zakazana za utorak, 7. septembar.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

I kriza i korona, ali se automobili ipak kupuju
Automobili

Neverovatan skok

17.06.2021. 15:06

I kriza i korona, ali se automobili ipak kupuju

Prodaja novih automobila u Evropi nastavila je rast u maju 2021, treći mesec zaredom, oporavljajući se od prošlogodišnjeg strmoglavog pada izazvanog merama zatvaranja pandemije koronavirusa, prema današnjim podacima Evropske asocijacije proizvođača i prodavaca automobila (ACEA).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve