Biznis
11.07.2022. 19:35
Beta

Dinar blago ojačao

NBS: Povećane devizne rezerve u junu

Berza, inflacija
Izvor: Shutterstock

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju juna ove godine iznosile su 14 milijardi i 775,7 miliona evra i bile su za 872,1 milion evra više nego na kraju prethodnog meseca, saopštila je NBS.

 

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 136 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju juna iznosile su 11,9 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 613,9 miliona evra.

Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (ukupan neto efekat kupovine deviza i svop transakcija u iznosu od 403 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u junu dodatno je uticala neto prodaja državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu, upravljanje deviznim rezervama, donacije i drugi osnovi (ukupno u neto iznosu 314,3 miliona evra), kao i neto priliv po osnovu devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka (264,2 miliona evra).

Ti prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države po osnovu kredita, kao i po drugim osnovima (ukupno 206,8 miliona evra).

Efekat tržišnih faktora u junu bio je pozitivan u neto iznosu od 97,4 miliona evra, prevashodno po osnovu jačanja američkog dolara u odnosu na evro na međunarodnom tržištu, navela je NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 916 miliona evra i bio je za 150,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih šest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 4,29 milijardi evra.

Dinar je u junu nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto, a od početka godine za 0,2 odsto.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u junu kupila 405 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 1,79 milijardi evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve