Ne! 5G mreža ne pomaže u prenošenju koronavirusa

Ne! 5G mreža ne pomaže u prenošenju koronavirusa

foto: Shutterstock


Koliko li je sve one “neverne tome” i mrzitelje konspiracija razveselila vest da i u Veliko Britaniji ima na pretek teoretičara zavere i to toliko da su zapalili stubove mobilne telefonije, zbog teorija o povezanosti koronavirusa sa 5G mrežom.

Nije mnogo prošlo, pa je i Svetska zdravstvena organizacija reagovala, usvtrdivši da “5G mreža ne širi virus”.

I nučna zajednica osudila je teorije zavere koje tvrde da 5G tehnologija pomaže u prenošenju koronavirusa. Oni su istakli da je ideja o vezi između Covid-19 i 5G “potpuno smeće” i biološki nemoguća.

Medicinski direktor NHS England Stiven Povis je to označio kao “najgoru vrstu lažnih vesti”.

Prvi put su se ove teorije pojavile na Facebook-u krajem januara, kada su zabeleženi prvi slučajevi u SAD. Tako su jedni poleteli u tvrdnjama da 5G slabi imuni sistem, čineći ljude podložnijima virusu. Drugi su sugerisali da se virus nekako može preneti upotrebom 5G tehnologije.

Obe ove tvrdnje su “potpuno smeće”, naveo je Sajmon Klark, vanredni profesor za ćelijsku mikrobiologiju na Univerzitetu Reading.

Radio talasi 5G mreže i drugih tehnologija mobilnih telefona su po niskim frekvencijama na kraju elektromagnetnog spektra. Naučnici ističu da oni nisu dovoljno jaki da oštete ćelije – za razliku od zračenja na kraju frekvencije koja uključuje sunčeve zrake i medicinske k-zrake. Takođe bi bilo nemoguće da 5G prenese virus, dodaje Adam Fin, profesor pedijatrije na Univerzitetu u Bristolu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar