Biznis
09.09.2019. 12:55
Tanjug

Kompanija Apple negirala

"NEMA DOKAZA O PRISILNOM RADU": Apple negira da je prekršio kineski zakon

shutterstock_611496041.jpg

Kompanija Apple negirala je najveći deo optužbi iznetih u izveštaju neprofitne organizacije Čajna lejbor voč (CLW), a u vezi s

Kompanija Apple negirala je najveći deo optužbi iznetih u izveštaju neprofitne organizacije Čajna lejbor voč (CLW), a u vezi s tim da je, zajedno sa svojim proizvodnim partnerom Fokskonom, prekršila kineski zakon o radu.

Naime, ta organizacija za zaštitu prava radnika, sa sedištem u Njujorku, u izveštaju tvrdi da je više od polovine angažovanih radnika tokom avgusta u najvećoj fabrici za proizvodnju "iPhone-a" u kineskom gradu DŽengdžou, bilo zaposleno po osnovu ugovora o privremenim poslovima ili preko agencija za zapošljavanje, čime su bili obuhvaćeni i studenti stažisti, prenosi CNBC.

Kineski zakon o radu ne dozvoljava da broj zaposlenih po osnovu ugovora o privremenim poslovima prelazi 10 odsto celokupne radne snage.

Shutterstock Shutterstock

"U septembru su se mnogi od tih učenika vratili u školu, što je dovelo do smanjenja broja privremenih radnika, ali je njihov broj i dalje veći od onoga što propisuje kineski zakon", saopštila je ta organizacija.

Iz Apple, međutim, poručuju da su razmotrili navode CLW-a i da je većina tvrdnji netačna, ali su, ipak, potvrdili da procenat privremeno zaposlenih prevazilazi standarde kompanije.

Povezane vesti - U Finskoj preko 90 odsto firmi daje fleksibilno radno vreme

"Radimo sa Fokskonom na rešavanju tog pitanja. Potvrdili smo da su svim radnicima isplaćene odgovarajuće kompenzacije, uključujući nadoknade za prekovremeni rad i bonusi. Celokupan prekovremeni rad je dobrovoljan i nema dokaza o prisilnom radu", navodi se u saopštenju Apple.

U izveštaju CLW-a je, takođe, objavljeno da Apple-ovi radnici zarađuju osnovnu platu od 2.100 juana (295 dolara), što je "nedovoljno za život porodice koja živi u gradu Džengdžou".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
23.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve