Biznis
14.08.2022. 12:45
Beta

Next e.GO Mobile

Nemački električni automobili će se praviti u Severnoj Makedoniji

električni auto
Izvor: Shutterstock

Vlada Severne Makedonije i nemački Next e.GO Mobile su Tetovu potpisali ugovor o državnoj pomoći investiciji tog nemačkog proizvođača električnih automobila.

Kako je saopšteno na potpisivanju tog ugovora, radi se investiciji koja predviđa kompletnu proizvodnju električnih IGO (e.GO) automobila u Tehnološko-indstrijoj razvojnoj zoni (TIRZ) "Tetovo".

Ugovor, podršku investiji za proizvpodnju eletričnih automobila sa nemačkom firmom, je u ime Vlade Severne Makedonije potpisala Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone, ali nisu objavljeni detalji tog dokumenta.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da se "danas postavljaju temelji investicije, koja je samo u prvoj fazi "teška 130 miliona evra" i koja će otvoriti najmanje 890 novih dobro plaćenih radnih mesta".

Električni automobil "i gou" koji će se proizvoditi u TIRZ u Tetovu je, kako je istakao, "koristan za urbane sredine i  istovremeno održiv, inovativan, ekonomičan i bez štetnih emisija gasova".

"Fabrika koja će se graditi ovde u TIRZ zoni u Tetovu, sastavni je deo globalnog proizvodnog kapaciteta 'IGO' namenjen snabdevanju kako nacionalnog tako i međunarodnog izvoznog tržišta", rekao je Kovačevski.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši je ocenio da "ovim višemilionskim ulaganjem kompanije 'I gou' u TIRZ Tetovo, gde će se prvi put proizvoditi električna vozila u Severnoj Makedoniji, počinje nova era u oblasti stranih investicija, ali i za građane u korišćenju električnih automobila".

"Istovremeno, ova investicija će doneti nove tehnologije i znanja iz automobilske industrije koji će biti značajni za razvoj industrijske proizvodnje, a ova fabrika će doprineti i jačanju izvoza", istakao je Bekteši.

Vlada Severne Makedonije je pre dva dana donela odluku da podrži, kako je tada saopšteno, multimilionski investiciju Next e.GO Mobile SE iz  Ahena u Nemačkoj, koja će otvoriti 3.000 do 4.000 novih radnih mesta u TIRZ "Tetovo".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako će izgledati novi električni "mercedes"
Mercedes, automobil 10.5.2022.

Najraskošniji do sada

11.05.2022. 08:10

Kako će izgledati novi električni "mercedes"

"Mercedes“ je najavio nov model automobila "mercedes EQS electric SUV“, koji je možda najraskošniji do sada.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-3°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve