Biznis
03.06.2023. 07:10
Beta-AP

Ako tražite posao...

Nemcima manjka radne snage

1
Izvor: Shutterstock

Za jednu šestinu profesija u Nemačkoj nema dovoljno radne snage, saopštila je nacionalna agencija za rad najveće evropske ekonomije.

Agencija je saopštila da je njena godišnja analiza pokazala da je prošle godine u 200 od oko 1.200 profesija koje je istraživala manjkalo radne snage.

Listi 148 profesija kojima je nedostajalo radne snage 2021. godine sada su se pridružili vozači autobusa, ugostitelji i radnici u metalnoj industriji.

U Nemačkoj nedostaju i medicinske sestre, negovatelji, vozači kamiona, arhitekte, farmaceuti, IT stručnjaci i radnici u građevinskoj i automobilskoj industriji.

Agencija za rad je saopštila da prati još 157 profesija u kojima bi moglo da dođe do nedostatka radne snage i da postoji neusklađenost između potražnje i potencionalnih kvalifikovanih radnika.

Vlada kancelara Olafa Šolca pokušava da privuče više kvalifikovanih radnika izvan Evropske unije, olakšavajući birokratske zahteve.

Stručnjaci kažu da je zemlji potrebno oko 400.000 kvalifikovanih migranata svake godine.

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i ministar rada Hubertus Hajl u nedelju treba da krenu u posetu Brazilu u kojoj će imigracija radne snage biti na vrhu dnevnog reda.

Portparolka Ministarstva rada rekla je da Hajli veruje da je važno "postupiti veoma osetljivo i ne lišiti zemlju radnika koji su joj potrebn" i da u Brazilu ima puno kvalifikovanih medicinskih radnika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ako vam treba posao: U Nemačkoj dva miliona slobodnih radnih mesta
Radnici, posao, radna snaga

Starenje stanovništva

12.01.2023. 14:58

Ako vam treba posao: U Nemačkoj dva miliona slobodnih radnih mesta

Nedostatak radne snage sve je osetniji u Nemačkoj, gde ima dva miliona nepopunjenih radnih mesta, saopštili su u četvrtak tamošnji poslodavci i dodali da se zemlja suočava sa starenjem stanovništva.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve