(NE)OČEKIVANO: Aktivnost na Facebook-u od 2017. opala za 26 odsto

(NE)OČEKIVANO: Aktivnost na Facebook-u od 2017. opala za 26 odsto

Shutterstock


Alarmantne podatke za Facebook otkrio je u svom izveštaju Active Inc., a oni pokazuju da je od 2017. do oktobra ove godine prosečna korišćenost ove društvene mreže opala za 26 odsto! To je više od jedne četvrtine u samo dve godine, a posledice su vrlo jasne – gubitak poverenja.

Konkretnije, reč je o aktivnosti i tiče se samo Sjedinjenih Američkih Država. U proseku, kroz 2017. su Amerikanci provodili mesečno 14 sati na Facebook-u, a ove godine reč je o devet sati. Osim toga, Amerikanci koriste u prosjeku 5,8 različitih društvenih mreža, a oni u u starosnoj dobi od 12 do 34 godine gravitiraju prema drugim društvenim mrežama – kao TikTok, Snapchat i Instagram, ICT business.

Nije ni to sve. Ako se gleda Severna Amerika, najveća društvena mreža na svetu beleži 244 miliona aktivnih korisnika na mesešnom nivou, što je rast od samo jedan posto u odnosu na drugi kvartal 2018. Nije mnogo bolje ni u Evropi, koja broji 385 miliona aktivnih korisnika i to je rast od dva posto.

Povezane vesti – FACEBOOK TREBA DA PLATI KAZNU OD 500.000 FUNTI

Azijsko-pacifička regija ipak  beleži rast od 12 posto i ima milijardu aktivnih korisnika mesečno dok ostatak sveta beleži rast od osam posto i ima 782 miliona aktivnih korisnika. Samo, svesni su u Facebook-u da prihode donose korisnici iz razvijenijih zemalja sveta, a one pripadaju pre svega SAD-u, Kanadi i Evropi.

Shutterstock

Shutterstock

U brojkama, 48 odsto prihoda u prošlom kvartalu stiglo je upravo iz severne Amerike, a 24 posto iz Evrope. Ukupno, to je 72 posto prihoda, koji ne rastu koliko bi u Facebook-u želeli.

Takođe, nije to jedini problem za Facebook. Njegove aplikacije se ne preuzimaju kao nekad. Sensor Tower u izveštaju pokazuje da su kombinovano Facebook i Instagram aplikacije tokom trećeg kvartala pale za 13 posto po pitanju njihovog preuzimanja. Detaljnije, Facebook je pao za 15, a Instagram za devet posto.

Ova situacija pre svega je takva jer mlađi korisnici napuštaju te društvene mreže i odlaze na neke novije, koje više štite njihovu privatnost. Stoga, iako je Facebook miran narednih nekoliko godina, mora da radi na dugoročnoj strategiji kako za desetak godina ne bi nekome od konkurenata gledao u leđa…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar