(NE)SIGURNOST NA INTERNETU: Kad besplatno skupo košta

(NE)SIGURNOST NA INTERNETU: Kad besplatno skupo košta


Da li vam šta znače reči: “Phishing”, “Malware”, “Botnets”, “Hacking”… Da, to su najčešći nazivi i oblici internet prevara, a mi smo istražili o čemu se zapravo radi i koliko smo sigurni dok smo on line.

Za početak da objasnimo šta u on line svetu znače gore spomenute reči: “Phishing” je termin za stranice koje se koriste u svrhu prevare i obmane.

“Malware” su stranice koje instaliraju zlonamerni softver ili resurse na uređaj korisnika.

“Botnets” su stranice koje upravljaju mrežom botova, a “Hacking” su stranice koje vrše promocije ili daju savete kako izvršiti neovlašćeni pristup vlasničkim kompjuterskim sistemima, u svrhu krađe informacija, vršenja prevare, kreiranja virusa, ili drugih nezakonitih radnji u vezi sa krađom digitalnih informacija.

Prema nedavno obajavljenim statistikama kompanije SecuCloud, na uzorku od 500 hiljada korisnika utvrđeno je da na mesečnom nivou bude blokirano skoro osam miliona zlonamernih pretnji, što je u proseku oko 16 takvih pretnji po korisniku.

Dovoljno je da samo jedan takav zlonameran sajt dođe do vaših ličnih podataka, pa da vam stvore veliku štetu. Ukoliko ste nepažljivi i nemate dodatnu internet zaštitu, ovakvi sajtovi mogu da preuzmu vaše profile na društvenim mrežama, mogu da dođu do podataka sa mobilnih telefona, da “ukradu” novac sa bankarskog računa i slično.

A kako se to zapravo dešava?

Siguran-Net

Da li ste se našli u situaciji da vam za vreme surfovanja na netu, za vreme čitanja neke vesti ili slične aktivnosti, iskoči ponuda da ste baš vi korisnik koji je odabran u izboru od njih hiljadu i da nakon što kliknete na “Prihvati” ili “OK” imate pravo na osvajanje “fenomenalne i jedinstvene nagrade”? To je samo jedan način kako virusi gađaju korisnike.

Drugi (i puno rašireniji) način bi bio putem instalacije aplikacija sa nepoznatih (ili relativno nepoznatih) pružaoca usluga. Instalacijom aplikacije virus se direktno instalira na vaš pametni telefon. Treći način bio bi uopšte otvaranjem bilo kakvih spamova, reklama ili bilo čega sličnog što možete dobiti najčešće putem elektronske pošte.

Naravno postoji mnogo načina i metoda putem kojih virus može dobiti pristup i ući u vaš pametni telefon, ali ovo su neki od najčešćih.

A onda se desi sledeće:
* Mobilni telefon vam odjednom radi puno sporije

* Trajanje baterije se drastično smanjilo uprkos činjenici da imate nov mobilni telefon

* Mobilni telefon vam se neočekivano ‘sam od sebe’ restartuje i gasi

* Fajlove kojima ste ranije imali pristup sada ne možete da pristupiti iako su oni još uvek u memoriji mobilnog uređaja

* Povremeno ili često otkazivanje operativnog sistema

* Aplikacije ne rade kao ni vaš internet pretraživač, a spajanje na internet postaje sve teže ili je nemoguće

* Nestanak ličnih podataka koje ste sačuvali u memoriju vašeg mobilnog uređaja

* I mnogo, mnogo drugih nezgodnih situacija

Šta uraditi da vam se ne desi ovakav ili sličan scenario?

Uvek budite veoma pažljivi kada preuzimate aplikacije. Preuzimajte samo one za koje ste potpuno sigurni u njihovu autentičnost i kvalitet. Izbegavajte preuzimanje aplikacija putem neprovjerenih i rizičnih internet stranica iako vam se nude sasvim besplatno. Nekada vas “besplatne” stvari mogu mnogo koštati.

Aplikacije skidajte isključivo putem ovlaštenih internet prodavnica.

Drugi način samozaštite je neposećivanje internet stranica sumnjivog sadržaja, kao što su razne stranice piratskog tipa i/ili stranice koje sadrže eksplicitan ili seksualan sadržaj. Ne trebamo posebno spominjati da su ovakve stranice gotovo uvek “bogate” virusima, trojancima, malwareima i ostalim štetnim programima.

Isto tako, ne otvarajte reklame koje znaju “iskočiti” dok pregledate pojedine internet stranice jer se ‘klikom’ na takve reklame raznorazni neželjeni sadržaji mogu istog trenutka vrlo brzo i lako prebaciti na vaš mobilni. Reklame, poštu sa nepoznatih adresa (pogotovo onu u kojoj ste baš vi dobitnik nagrade u izboru od hiljade drugih takmičara) ne otvarajte nego je odmah brišite i ne očajavajte što niste dobili nagradu. Nagrada je ta što vas nije napao virus!

Međutim, najbolja metoda zaštite je definitivno instaliranje nekog od antivirusnih programa. Jedna od takvih zaštita koju smo i sami isprobali, i što svakako preporučujemo i vama, nudi kompanija m:tel u svojoj usluzi Siguran Net, a koji vas po veoma povoljnoj cijeni od 1,17 KM mesečno štiti od svih ovih pretnji dok koristite mobilni net. Aktivacija je jednostavna i dostupna na ovom linku.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar