Biznis
22.03.2022. 09:05
R.E.

Rat, pandemija...

Ništa od pojeftinjenja automobila: Vozite se peške

Saobraćaj, automobili
Izvor: Shutterstock

Izvesno je da će u ovoj godini zbog porasta cena sirovina i narušenosti lanaca snabdevanja, cene automobila porasti i da ih na tržištu neće biti u dovoljnoj meri da se zadovolji tražnja

Ništa od pojeftinjenja automobila u dogledno vreme. Nakon što su veliki proizvođači električnih automobila, Rivian i Tesla najavili povećanje cem+na u toku ove godine sada je i najeći kineski proizvođač električnih automobila i električnih baterija BYD, najavio povećanje cena svojih proizvoda.

Kineski proizvođač j drugi najveći  u segmentu električnih automobila, ali je reakcija i povećanje cena došla prilično kasno u odnsou na Teslukoji je naravno vodeća komapnija u ovom segmentu. Cena omponenata koje su potrebne pre svega za izradu velikih litijum jonskih baterija  od početka godine skočili su za više od 70 odsto. Na taj način proizvodnja jednog električnog automobila samo po ovo osnovu porasla je za više od 2000 dolata po proizvodnoj jedinici. Na ovu sumu trebamo dodati i logističke troškove koji su ussled globalnih kriza u prethode tri godine znatno porasli, kao i marže trgovaca i kooperanata.

Sa druge strane i proizvođači automobila na konvencionalni pogon suočeni su sa sličnim problemom. U njihvom sluačju poskupljenje sirovina, pre svega, metala, nemetala i plastike uvećalo je proizvodnu cenu za nekih 500 dolara u proseku po jednoj proizvodnoj jedinici. Takođe i oni se suočavaju sa istovetnim logističkim problemima kao i svi ostali.

No, pored toga snabdevanje poluprovodnicima, takođe je problematično. Poremećaji u snabdevanju ovom komponentom  u koroni  je izazvalo ogromnu destabilizaciju irast cena automobila globalno. Krajem prošle godine je najavljeno da će doći do zadovoljenja potražnje za ovom robom, nakon potpunog otvaranja Kine nakon pandemije, koja je ujedno i najveći proizvođač poluprovodnika. Međutim, sa najavom ponovnog Llokdauna u Kini, jasno je da do stabilizacije snabdevanja autoindustrije sirovinama neće doći u kratkom roku.

Tržište je naravno odreagovalo, pa tako pojedini evropski proizvođači automobila poput VW i njegovih  divizija, rokove isporuke pomeraju do jedne godine, a vrednost General Mortorsa na njujorškoj berzi prošle nedelje je pala za 20 odsto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rupe na putu i oštećenje automobila - retko se naplati šteta
automobil, rupa

Damir Okanović

28.02.2022. 09:05

Rupe na putu i oštećenje automobila - retko se naplati šteta

Rupe na putu čest su uzrok oštećenja vozila u Srbiji, ali da bi se šteta naplatila nekad je potrebno i više od godinu dana, rekao je predstavnik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve