Biznis
25.09.2019. 15:25
R. E. / PopularMechanics

NISU SIGURNE: Ove aplikacije bi trebalo da izbrišete sa vaših telefona

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pametni telefoni uprkos svojim čarobnim mogućnostima koje donose u naš život, predstavljaju i opterećenje. Putem nekih mogu da vas prate, neke predstavljaju pretnju po mentalno zdravlje, dok određene jednostavno "isisavaju" bateriju i memoriju sa vaših telefona.

PopularMechanics je izdvojio aplikacije koje je bolje da uopšte nemate na svom telefonu.

Angry Birds 

Igrica koju je 2009. godine osmislio finski developer Rovio Entertainment, preko noći je postala hit. Šta je pošlo po zlu? Sve je počelo s Edvardom Snouden, koji je tvrdio kako ta igrica uzima enormnu količinu podataka o korisniku, a to se potvrdilo kada je otkriveno da su US National Security i britanski Communication Headquarters preko nje prikupljali privatne podatke o ljudima.

Osim toga, reklamna kampanja skrivena u kodu igrice omogućila je ciljano oglašavanje pa su preko nje najosjetljiviji podaci poput telefonskih brojeva, lokacija, političkih informacija, pa čak i informacija o seksualnoj orijentaciji korisnika postale vidljive. Iako developeri kažu kako je aplikacija sada sigurna za korištenje, možda nije loše da se malo odmorite od nje.

Povezane vesti - BORBA SA KONKURENCIJOM: Facebook plasira aplikacije za tinejdžere

IPVanish VPN

VPN-i ili virtualne privatne mreže u posljednjih su 10 godina postale vrlo popularne, iako postoje još od 1996. Njihova svrha je da maskiraju internet aktivnost i osiguraju online privatnost kreirajući privatnu internet vezu od javnih veza. VPN-i maskiraju vaš internet protokol IP lokaciju, zbog čega vas je gotovo nemoguće locirati.

Ironično, većina VPN-ova nisu sigurni, uključujući i neke od najpopularnijih providera, poput IPVanish VPN-a, za kojeg je otkriveno da, ironično, prosleđuje informacije o svojim korisnicima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Facebook

Ne bojte se, nitko vam ne želi oduzeti Facebook. Ipak, činjenica je da, osim što je nametljiva, ova aplikacija troši bateriju više nego bilo koja druga. Stoga umesto aplikacije koristite Facebook boomark koji će stajati na vašem ekranu i otvoriti vaš profil unutar internet preglednika.

Povezane vesti - STIGAO APPLE ARCADE: "Netflix za videoigre" košta pet dolara mesečno

Accu Weather

Koliko god bile korisne, ovakve aplikacije itekako iscrpljuju vašu bateriju, jer konstantno ažurira podatke. Izbrišite i widget za prikaz vremenske prognoze, ako ga koristite. Umesto aplikacije za vremensku prognozu koristite glasovnu "OK, Google" opciju.

Aplikacije s brzim punjenjem

Postoji bezbroj aplikacija koje nude obećanja da ćete moći brzo da napuniti svoj telefon. Činjenica jeste da ništa ne može da napuni vaš mobilni telefon brže od toga što to omogućavaju vaše postavke. Takve aplikacije su čista prevara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
10°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve