Biznis
08.05.2019. 18:01
Marko R. Petrović

NOVA KAZNA: Posle Folksvagena na red došao i Porše

shutterstock_1253671900.jpg

Posle Foolksvagena, još jedan nemački proizvođač automobila kažnjen je zbog falsifikovanja rezultata emisije štetnih gasova. U pitanju je Porše, proizvođač sportskih automobila, koji pripada grupaciji Folksvagen. Porše je kažnjen sa 535 miliona evra, a čelnici kompanije nisu uložili žalbu na odluku javnog tužilaštva u Štutgartu.

Porše je saopštio da je utvrđeno kršenje nadzornih dužnosti u odeljenju za razvoj nekoliko nivoa ispod Izvršnog odbora u testiranju emisije štetnih gasova. Ova kršenja su dovela do toga da Poršeova vozila poroizvedena od 2009. ne ispunjvaju ekološke standarde Evropske unije.

foto: shutterstock foto: shutterstock

Iz Poršea su naglasili da oni nikad nisu razvijali niti proizvodili dizel motore, te da je zaključenje ovog postupla dodatni korak ka okončanju upotrebe dizela.

Porše je prošle godine prestao da nudi svoje modele sa dizel agregatima, fokusirao se na razvoj benzinskih motora i hibridnih jedinica visokih performansi, kao i električnog pogona.

Kazna Poršeu je najnovija u nizu kazni izrečenih krovnoj Poršeovoj kompaniji Folksvagen, zbog skandala poznatog kao Dizelgejt, koji je izbio nakon što su američke vlasti utvrdile da je softver ugrađen u VW-ove dizelaše omogućio falsifikovanje podataka o emisiji štetnih gasova.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
11.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve