Biznis
21.01.2022. 13:48
Tanjug

Zamena za kamatne stope

Nove preporuke bankama u vezi sa kreditima

Kredit, finansije
Izvor: Shutterstock

Narodna banka Srbije zbog ukidanja kamatnih stopa LIBOR (Londonske međubankarske stope) i EONIA (prekonoćne referentne kamatne stope za evro) uputila je preporuku bankama sa modelima uređenja odnosa sa korisnicima kredita oko obračuna kamata.

Bankama je preporučeno da korisnicima kredita umesto obračunate kamata na osnovu LIBOR-a ponude obračuna osnovu referentne stope SARON (Swiss Average Rate Overnight).

Umesto stope EONIA preporučeno je da banke klijentima ponude korišćenje stope €STR (Euro short-term rate).

NBS je bankama preporučio da korisnicima kredita kao dodatnu mogućnost ponude zaključenje aneksa kojim bi se fiksirale kamate do otplate kredita na osnovu poslednje objavljene vrednosti stopa LIBOR i EONIA.

Bankama je preporučeno da kod ugovora o depoziti sa promenljivom kamatnom stopom zasnovanom na LIBOR ili EONIA temelju, primene SARON i €STR stope, a ako to bude odbijeno ugovore raskinu.

U preporuci se podseća da kod redovnog usklađivanja kamatnih stopa korisnik mora biti obavešten o visini kamatne stope pre početka njene primene.

NBS navodi da banke korisnike moraju obavestiti pismeno, na razumljiv način, a ako je potrebno pruže i dodatna objašnjenja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stanovništvo u Srbiji sve zaduženije
banka, šalter, menjačnica

Izveštaj Kreditnog biroa

20.01.2022. 22:10

Stanovništvo u Srbiji sve zaduženije

Rast zaduženja po gotovinskim kreditima u 2021. godini iznosio je 57,2 milijarde dinara, navodi se u izveštaju Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije za decembar.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
25.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve