NOVI VUK S WALL STREET-A: Kako je influenser prevario stotine penzionera

NOVI VUK S WALL STREET-A: Kako je influenser prevario stotine penzionera

Facebook


Lukas Ašer predstavlja sebe kao investitora koji ulaže u tehnološke kompanije poput Spotify-a, Slack-a, Palantir-a te Maskovog SpaceX-a, a osnovao je i nekoliko vlastitih startup-ova, prenosi Jutarnji.hr. Ali, on je i mozak koji stoji iza veoma drugačije kompanije pod nazivom Metals.com, a prema rečima njegovih bivših partnera, kao i sudskim dokumentima i internim porukama, reč je o ozbiljnoj prevari, i to veoma sličnoj onoj opisanoj u popularnom holivudskom filmu “Vuk s Wall Streeta” o jednom od notornih prevaranata iz 1990-ih Džordanu Belfortu.

Metals.com starijim građanima prodaje zlato i srebro po čak 200 odsto višim cenama od njihove stvarne vrednosti pritiskujući ih stalnim pozivima i pričom o skoroj ekonomskoj propasti. Kako piše Quartz, reč je o staroj prevari koja koristi metode iz 21. veka, odnosno Facebook oglase. U čitavu priču upleteno je stotine konzervativnih američkih penzionera koji su izgubili značajan deo svoje životne ušteđevine.

Influenser i investitor

Lukas Ašer je pevač i influenser. Ima indie-rock bend Faulkner (koji je snimio pesmu i sa slavnim reperom RZA iz Wu-Tang Clan-a) i uglavnom peva o preuzimanju svijeta. Uz to, ima više od 233.000 pratilaca na Instagramu na kojem objavljuje klasične insta-fotografije poput zalazaka sunca i egzotičnih destinacija uz vlastite portrete s motivacionim natpisima. Ipak, nakon što je ova priča izašla u javnost, svoj profil je prebacio u privatni.

Ipak, njegov dnevni posao su ulaganje u startup-ove i tehnološke kompanije, a kako se čini, želja mu je da postane serijski osnivač kompanija u Silicijumskoj dolini. Uz Metals.com, osnovao je Revo i Best New, “stranicu za otkrivanje muzike za influensere”, kako ju je Quartz opisao. Bio je i vlasnik web stranice za Contra Cartel koji je prodavao kožne narukvice s muzikom (a jedina dostupna muzika bila je ona njegovog benda). Uz to je i direktor Tower Equity-ja, privatne investicione firme koja tvrdi da ima udele u brojnim tehnološkim divovima. Pre Metals.com-a, Ašer je radio kao broker prodavajući zlato i kalifornijskoj kompaniji International Bullion Exchange koja ga je tužila jer je krao liste klijenata za vlastitu svrhu.

Osim navedenog, pod mnogim je alijasima osnovao brojne druge firme. Za te je svrhe koristio imena Luk Tomas, Luk Erb, Luk Emanuel, Luk Fransis, Majkl Voker, Henri Dejvis.

Budući da ima iskustva s motivacionim porukama koje redovno objavljuje na svom Instagram profilu, Lucas Ašer u Metals.com-u delovao je kao motivator u prodaji. Redovno je svojim zaposlenima slao poruke poput:

“Na Zemlji nema nedostatka novca, samo nedostatka ljudi koji će učiniti sve da dođu do njega”. Dva prethodna zaposlena iz kompanije opisivali su njihove jutarnje sastanke koje je vodio Ašer poput onih koje smo mogli da vidimo u filmu “Vuk sa Wall Street-a”, dok su međusobno slali poruke kako će prevarama zaraditi za brojne Rolexe i u novčanicama raditi anđela kao što deca inače rade u snegu.

Vuk 2

 

Ipak, nije još otkriveno koliko je novaca zaradila kompanija budući da je sudski proces još uvek u toku. Ali, prema jednoj tužbi, za samo godinu dana, Metals.com je prihodovao 58 miliona dolara, a s obzirom na to da je prevara trajala najmanje dve godine, zarada je bila i veća. Kompanija je sve negirala.

Ašer je svoje zaposlene trenirao da svoje pozive starijim konzervativcima započnu upravo političkim narativom, a bilo je ključno povezati se s “potencijalnim investitorima” kako bi im verovali. Klijenti su morali da budu konzervativni s malo poverenja u vladu i ekonomiju.

Prodaja straha

“Ne znam koliko ste religiozni i koje ste vere, ali ja sam hrišćanin. Jeste li znali da u Bibliji postoji 700 referenci na srebro i zlato – jedna je od rečenica kojom su navlačili penzionere na kupovinu tih metala.

Ipak, ono najbitnije bilo je, prepričali su zaposlenici, “prodavati strah”. Najčešća rečenica bila je:

Vuk s Vol Strita 3

“Mislite li da Wall Street mari za vas i ono što je za vas dobro?”. Kada su jednom došli do potencijalnog investitora, zvali su ga svaki dan i pričali o politici Donalda Trampa koja će, kako su mu objašnjavali, devalvirati dolar te će on u slučaju recesije izgubiti sav svoj novac. Pored toga, dodavali su, SAD će uskoro usvojiti zakon koji će svim zakonodavcima u vreme krize omogućiti zaplenu cele ušteđevine Amerikanaca.

A kako su uošte došli do svojih žrtava? Odgovor je jednostavan – uz pomoć Facebook-a.

Zapravo su stotine starijih Amerikanaca ulovljeni u mrežu kompanija, internetskih stranica, Facebook stranica, Facebook oglasa te tradicionalnih oglasa, a sve to bilo je omogućeno Facebookovim alatima za oglašavanje. Facebook je, naime, prodao barem 45 miliona lažnih oglasa i na tome zaradio najmanje tri miliona dolara, a verovatno i puno više od toga. Društvena mreža je prikazala te oglase desetine miliona puta tokom dve godine.

Zapravo je ovaj tip prevare već poznati obrazac u istoriji američke industrije zlata. Tokom 1970-ih i ’80-ih oglasi za plemenite metale bili su česta pojava u konzervativnim i biznis publikacijama, a popularni su bili i tokom Obamine administracije. Svaki put zlato i srebro su predstavljeni kao jedini izlaz iz nadolazeće krize i gubitaka cele ušteđevine. U 2004. godini, američki Senat je otkrio da je u 34 federalne jedinicie više od 9.000 žrtava izgubilo najmanje 300 miliona dolara preko takvih prevara. Danas je to zbog interneta i društvenih mreža puno raširenije i teže je za otkriti, a uvek je reč o starijim građanima budući da oni ne prepoznaju “fake news” kao takav.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar