Biznis
03.05.2022. 18:25
R.E.

Zorana Mihajlović

"Obezbedićemo dovoljno energenata, ali to neće biti jeftino"

nafta
Izvor: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će Vlada obezbediti dovoljne količine energije i energenata za narednu zimsku sezonu, ali da to neće biti ni jednostavno ni jeftino, pa je važno da svi racionalnije koriste energiju i tako štede.

"Neće biti jednostavno pripremiti se za zimu, posebno što će biti potrebno vreme da i Elekteroprivreda Srbije (EPS) stane na noge posle kolapsa koji se desio decembra prošle godine. Spremni smo za svaki scenario, ali je drugo pitanje koliko će to da nas košta, jer nema jeftine energije, cela Evropa se sada bori sa tim da uopšte obezbedi dovoljne količine energije", rekla je Mihajlović za TV Hepi.

Ona je istakla da je neverovatno da su toplane prethodnih dana potrošile milion kubnih metara gasa na grejanje, umesto da te količine budu u skladištu.

Podsetila je da je diverzifikacija snabdevača gasom prioritet i da će završetkom interkonekcije sa Bugarskom naredne godine biti mogućnost da Srbija gas dobije iz LNG terminala u Grčkoj ili iz Azerbejdžana, kao i da je plan povezivanje u gasnom sektoru i sa Severnom Makedonijom i sa Rumunijom.

"Moramo da mislimo unapred i da donosimo odluke koje će osigurati energetsku bezbednost u narednih 10 godina, jer bez energije nema ni privrede, ni ekonomije, ni razvoja. Jedina opcija jeste da uvozimo gas, zbog čega je suštinski važno da imamo nekoliko snabdevača. Počinje izgradnja novog LNG terminala u Grčkoj i već sada mnoge zemlje pretenduju da koriste taj gas i dogovaraju količine", izjavila je Mihajlović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nove investicije u obnovljive izvore energije u Srbiji
Obnovljivi izvori energije, čista energija

Kopaonik biznis forum

08.03.2022. 15:09

Nove investicije u obnovljive izvore energije u Srbiji

Veliko interesovanje na Kopaonik biznis forumu izazvalo je pitanje investicija domaćih privrednika. Potpredsednik MK Group, najveće regionalne poslovne grupacije, Aleksandar Kostić, najavio je na ovom panelu nova ulaganja kompanije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve