OBUSTAVA UVOZA GOVEDINE IZ BRAZILA: Brazilu prete sankcije zbog požara

OBUSTAVA UVOZA GOVEDINE IZ BRAZILA: Brazilu prete sankcije zbog požara

EPA-EFE/Victor Moriyama / Greenpeace Brazil


Finska, koja trenutno predsedava Većem Evropske unije, zatražila je od država članica da “obustave uvoz govedine iz Brazila”, rekao je Lintila novinarima u Helsinkiju, prenosi Reuters.

Finski ministar financija Mika Lintila rekao je da bi Evropska unija trebalo da obustavi uvoz govedine iz Brazila i razmotriti suspenziju uvoza soje kako bi izvršila pritisak na brazilsku vladu da se odlučnije bori s požarima u Amazoniji i da zbog stočarstva i uzgoja soje prestanu sa podmetanjem požara u ‘plućima Zemlje’, prenosi Expres.

Dodao je da razmišlja da uputi takav zahtev i kada je reč o uvozu soje u cilju “jačanja pritiska, kako bi brazilska vlada učinila nešto u vezi šumskih požara”.

Brazil je izložen mnogobrojnim međunarodnim kritikama zbog desetaka hiljada šumskih požara u Amazoniji ove godine. Francuska i Irska zapretile su da će blokirati sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i zemalja Merkosura (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj) ne bude li Brazil štitio Amazoniju. Najrazvijenije države sveta (G7) ponudile su Brazilu pomoć u iznosu od 20 miliona američkih dolara za gašenje požara strahujući od štetnih posledica za klimu.

AP Photo/Victor R. Caivano

AP Photo/Victor R. Caivano

Neki u Brazilu su to dočekali sa zahvalnošću, dok su drugi protumačili kao simbol kolonijalizma koji Brazilu oduzima pravo da suvereno upravlja svojom zemljom. Brazilski predsednik Žair Bolsonaro kazao je da se požari “ne mogu koristiti kao izgovor” za sankcije.  Ipak, zbog pritiska je ipak u gašenje požara poslao i vojsku. Po poslednjim službenim podacima, od septembra 2019. na području Amazonije zabeležena su čak 78.383 požara, što je rekordan broj od 2013. otkad se o tome vodi evidencija.  Stručnjaci kažu da su požari posledica krčenja šuma, uz otežavajuću okolnost velike suše koja će se nastaviti i tokom septembra.

Sedam amazonskih zemalja, koje su se prošle nedelje sastale u Kolumbiji, dogovorile su da će povećati saradnju protiv uzroka depošumljavanja kao što su ilegalno rudarstvo i poljoprivreda odnosno uzgoj goveda i GM soje. Sporazum, potpisan na samitu takođe uključuje informacijsku mrežu u svrhu sprečavanja katastrofa, povećano satelitsko praćenje depošumljavanja, promicanje istraživanja i obrazovanja i povećanje delovanja autohtonog stanovništva u svrhu poticanja održivog korištenja prašume, rekao je kolumbijski predsednik Ivan Duque.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar