Ogroman kanadski budžetski deficit

Ogroman kanadski budžetski deficit


OTAVA, 23. marta  – Nova liberalna vlada kanadskog premijera DŽastina Tridoa predviđa za tekuću godinu budžetski deficit koji je skoro tri puta veći od obećanog iz prošlogodišnje predizborne kampanje. Kanadski ministar finansija Bil Morno je izneo prognozu da će budžetski deficit Kanade iznositi 29,4 milijarde kanadskih dolara (22,4 milijarde američkih dolara) u 2016. godini, i nije spomenuo mogućnost povratka na uravnoteženi budžet, prenosi američka agencija AP. Trido je tokom predizborne kampanje obećao deficit budžeta od 10 milijardi kanadskih dolara (7,6 milijardi američkih dolara), podseća AP.
KANADA
Najnovijim budžetom kanadske vlade je opredeljeno i dodatnih 2,6 milijardi kanadskih dolara (2,0 milijarde američkih dolara) u narednih pet godina za obrazovanje Aboridžina (domorodačkog stanovništva), kao i skoro milijarda dolara u narednih pet godina za obrazovnu insfrastrukturu.
Vlada je takođe obećala milione dolara za kanadski javni servis.
Takođe su najavljeni benefiti u visini od 5,6 milijardi kanadskih dolara za veterane i njihove porodice u narednih pet godina, ali i odlaganje planirane potrošnje više milijardi dolara na nabavku vojnih brodova, aviona i vozila.
Kako navodi AP, naftom bogata kanadska ekonomija je usporila, pošto su se cene nafte sunovratile. Za ovu godinu, kanadska vlada predviđa cenu nafte od 40 dolara za barel.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar