Biznis
05.03.2022. 20:05
Beta

Nemačka

Oko 250.000 radnih mesta zavisi od izvoza u Rusiju

šlem, gradilište, radnici
Izvor: Shutterstock

Nemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK) računa da će izvoz biti smanjen zbog ruske invazije na Ukrajinu, a zapadne sankcije protiv Moskve opterećuju i nemačke kompanije.

Oko 250.000 radnih mesta direktno zavisi od izvoza u Rusiju, koji je prošle godine iznosio 26,6 milijardi evra, navodi Dojče vele.

Ranije procene o rastu izvoza od šest odsto više nisu održive, ocenjuje šef DIHK za spoljnu trgovinu Folker Trajer, ne navodeći pritom nove prognoze.

Problema sa snabdevanjem bilo je još pre izbijanja rata u Ukrajini, a sada je situacija dodatno zaoštrena.

Prema navodima Trajera, oko 40.000 nemačkih kompanija ima poslovne veze sa Rusijom, od kojih je 3.650 aktivno u Rusiji. Prepune knjige porudžbina, objašnjava Trajer, neće biti od koristi ako se uskoro ne reše problemi u lancu snabdevanja.

Pored direktnih posledica sankcija, postoje i indirektne posledice zbog rata u Ukrajini.

Ratna dešavanja usporavaju i proizvodnju vozila u Nemačkoj, zbog nedostatka delova. Pritom se pre svega radi o kablovskim snopovima, jer je važna lokacija za njihovu proizvodnju na zapadu Ukrajine.

Mogu se očekivati dalja kašnjenja u isporukama, kaže Aleksander Markus, predsednik Nemačko-ukrajinske industrijske i privredne komore.

Osim toga, prema navodima DIHK, ostaju i trgovinske barijere koje su nastale tokom korona pandemije.

"Isporuke iz Kine morale bi pojačano da se prebace na morske rute, što će još više povećati troškove transporta tim putem", kaže Trajer.

Već sada gotovo svakodnevno stižu vesti o kompanijama koje obustavljaju poslovanje sa Rusijom ili barem ne sklapaju više nove poslove.

Pored Folksvagena, i druga velika imena najavljuju povlačenje: Mercedes Benc, BMW, SAP ili proizvodjač turbina Simens Enerdži.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako rat u Ukrajini pogađa automobilsku industriju
Automobili

Paladijum

28.02.2022. 10:32

Kako rat u Ukrajini pogađa automobilsku industriju

Sukobi u Ukrajini pojačaće probleme sa isporukom u automobilskoj industriji, procenjuje predsednik nemačke privredne komore DIHK Peter Adrian.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
17°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve